Vereniging Nederlandse Gemeenten

Kabinet biedt oplossingen voor niet bestaande problemen met drugs

18.12.2007

De VNG deelt met kabinet de ambitie om druggebruik onder jongeren terug te dringen. Het kabinet heeft echter een aantal maatregelen voor drugsbeleid aangekondigd die geen recht doen aan het huidige lokale drugsbeleid. Het zijn oplossingen voor problemen die gemeenten niet ervaren. De invulling van het coffeeshopbeleid wordt door gemeenten vastgesteld op basis van lokale omstandigheden en afwegingen. Gemeenten vinden naast handhaving ook voorlichting over de effecten van druggebruik aan jongeren nodig.

Afstandcriterium
Het kabinet vindt dat alle gemeente een minimale afstand tussen scholen en coffeeshops moet instellen. Bijna 80% van de gemeenten met coffeeshops hanteert al een afstandscriterium. Maar in een aantal gemeenten zal het invoeren van een afstandscriterium tot sluiting van coffeeshops leiden. Dan bestaat er een reële kans dat de handel in drugs uit het zicht plaatsvindt. Hierdoor zien criminelen kans om op de onveranderde vraag naar sofdrugs in te springen. Daarom moeten gemeenten in staat worden gesteld om een bepaalde ondergrens voor het aantal coffeeshops te hanteren en andere drempelverhogende maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld aanpassing van de openingstijden van coffeeshops.

Strikte handhaving AHOJ-G criteria
Het kabinet wil ook striktere handhaving van de AHOJ-G criteria. In alle gemeenten is het volgens deze criteria verboden om: te afficheren (reclame te maken voor hasj en wiet), harddrugs te verhandelen, overlast te veroorzaken, jeugdigen onder de 18 jaar in de coffeeshop toe te laten of aan hen te verkopen, en grote hoeveelheden te verhandelen of op voorraad te hebben. Uit onderzoek blijkt dat gemeenten, vaak samen met de politie, al adequaat controleren en handhaven.

Paddoverbod
De ministers van VWS en Justitie hebben in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven tot een paddoverbod over te willen gaan. Dit zou een nieuwe handhavende taak voor gemeenten inhouden. De VNG zet vraagtekens bij de uitvoerbaarheid gezien de capaciteit van de politie en vindt dat een landelijk verbod niet in verhouding staat tot de omvang van de problematiek.

Growshops
Growshops verkopen benodigdheden voor het telen van wiet zoals meststoffen, groeilampen, zaden. Ze vallen hierdoor onder de legale reguliere detailhandel. Onderzoek heeft uitgewezen dat met growshops veelvuldig een sfeer van criminaliteit gepaard gaat. Daarom willen gemeenten growshops kunnen weren. Gezien het gebrek aan instrumentarium om growshops lokaal aan te pakken, dringt de VNG aan om met spoed de motie van Van Haersma Buma uit te voeren die growshops wil verbieden.

Den Haag, 17 december 2007