Deelgemeente Charlois Rotterdam

Bewoners helpen overlast in Tarwewijk aan te pakken

In samenwerking met de politie, deelgemeente en diensten heeft de stadsmarinier Tarwewijk van half september tot eind november veel aandacht besteed aan overlastgevende panden, personen en plekken in de Tarwewijk. Naar aanleiding van meldingen van bewoners waren er vooral acties in de Mijnkintbuurt, Mijnsherenlaan en Bas Jungeriusstraat.

Rob Switser, chef van het Politiewijkteam Tarwewijk, Stadmarinier Marcel Dela Haije en deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst: vooral de actieve bewoners verdienen een schouderklopje. De resultaten in de Tarwewijk zijn namelijk vooral bereikt dankzij hun meldingen en klachten. Stadsmarinier voor de Tarwewijk, Marcel Dela Haije: Op dertien actiedagen zijn meer dan honderd panden bezocht, waarvan er meer dan twintig zijn gesloten. Het ging zowel om woningen als bedrijven die bij horeca- en winkelacties werden bezocht. De meest prominente zaken betroffen café Ambiente dat voor een jaar werd gesloten, dealpanden, hennepkwekerijen en panden die zo ernstig vervuild waren dat de volksgezondheid en leefbaarheid in het geding waren. Ook kwamen we illegale pensions tegen met te veel mensen in panden die niet voldeden aan de regels voor brandveiligheid en hygiëne.

Voor alle aangepakte panden geldt dat de overheid hier verder mee aan de slag gaat. Eigenaren die zich op zon manier aan hun verantwoordelijkheid onttrekken, zullen merken dat we hen in de gaten houden.

Personen en plekken

Ook mensen die overlast veroorzaken en personen die zich niet aan de regels houden, zijn in de afgelopen periode aangepakt. Dat gebeurde met de bestaande middelen, zoals de zogenoemde Persoonsgerichte Aanpak voor jeugdigen en volwassenen. Die aanpak is erop gericht om veelplegers, of dat nu verslaafden, criminelen of jongeren zijn, voor langere tijd van straat te halen en via intensieve hulpverlening ook van straat te houden.

Stadsmarinier en politie hebben ook een grootschalige actie gehouden met de dienst Gemeentebelastingen Rotterdam. Op 51 adressen werden belastingschulden geïnd. Daarbij zijn veel autos in de wielklem gezet en in een aantal gevallen zelfs in beslag genomen. Dan heb je het vaak over mensen die tijdenlang geen belastingen betalen, maar wel in een zeer dure auto rondrijden, aldus Dela Haije.

Er is niet alleen gekeken naar panden en personen, maar ook naar kwetsbare plekken in de wijk, waar het gaat om overlast en schoon en heel. Overlast op straat is en blijft een zeer belangrijk aandachtspunt. De politie gaat de komende tijd weer volop preventief fouilleren. Daarnaast zijn ook Stadstoezicht en particuliere beveiligers op aangewezen locaties actief. Zij ondersteunen de politie bij het beëindigen van straatoverlast.

Ook gebeurt er veel om te zorgen dat de wijk (meer) schoon en heel wordt: intensievere handhaving van overtredingen, een informatiecampagne en mogelijk extra, tijdelijke containers op bepaalde plaatsen.

Complimenten voor bewoners

De stadsmarinier is erg tevreden met de samenwerking. We hebben de afgelopen maanden knappe resultaten geboekt en daarvoor geef ik graag complimenten aan de politie, deelgemeente, interventieteams en andere betrokken partijen. Maar vooral de actieve bewoners verdienen een schouderklopje. Deze resultaten zijn namelijk vooral bereikt dankzij hun meldingen en klachten.

Meldingen door bewoners zijn echt onmisbaar om overlast te kunnen beëindigen. Dankzij hun meldingen krijgen wij een beter zicht op de problemen in de buurt en kunnen we overlast en onveiligheid snel en doelgericht aanpakken. Ik wil daarom graag van deze gelegenheid gebruik maken om bewoners van de Tarwewijk te vragen overlastmeldingen en klachten over onveiligheid door te blijven geven. Dat kan bij de deelgemeente, of bij mij. Of kom naar een bewonersavond op de Bas Jungeriusstraat 31. De volgende avond is op 21 januari 2008 en start om 19.00 uur.

Meldingen

Overlast kunt u doorgeven aan de deelgemeente Charlois, telefoon 010-4814791 of e-mail: meldpunt@charlois.rotterdam.nl. Bel in acute situaties de politie via 0900-8844 of in levensbedreigende situaties 112.
U kunt uw problemen in de Tarwewijk ook aan de stadsmarinier melden, via 06-53712693 of haije@mac.com. [s?deelgemeenten .Openbaar_60327.Deelgemeenten_60666.Deelgemeente Charloi_350015.Actueel_350016.Nieuws_350022.type nieuwsberichten_2167799.Bewoners helpen over_2179469]
---

Deelgemeente Charlois, 18-12-2007