Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Belangrijkste punten raadsvergadering 17 december
'Barendrecht investeert in ontmoeting'

BARENDRECHT (dinsdag 18 december 2007) - De raad en het college hebben in 2006 de wens uitgesproken om een langetermijnvisie voor Barendrecht te ontwikkelen met het jaar 2025 als eindperspectief. Doel van deze visie is om een basis te creëren voor een goed doordachte ontwikkeling van de gemeente in de toekomst. De visie is bijzonder te noemen omdat deze niet geschreven is vóór de Barendrechters, maar dóór de Barendrechters. In de periode februari-juni 2007 zijn bouwstenen verzameld die vertaald zijn in een ontwerpvisie 'Barendrecht investeert in ontmoeting'. Aan deze visie is onder andere gewerkt door ondernemers, verenigingen, scholieren, inwoners en ambtenaren. De gemeenteraad gaf aan trots te zijn op het proces dat is doorlopen en waaraan veel inwoners en bedrijven hebben meegedaan. De raad stelde de concept-visie 'Barendrecht investeert in ontmoeting' unaniem vast.

In de visie 'Barendrecht investeert in ontmoeting' vormen acht strategische ankerpunten het hart van de visie die zijn uitgewerkt in vier pijlers: sociaal, economisch, ruimtelijk en bestuurlijk. De acht ankerpunten zijn achtereenvolgens: 1. Voorzieningen op een hoogwaardig niveau voor iedereen, 2. Focus op duurzaamheid, 3. Sterk in de regio, 4. Natuur in de buurt, 5. Slimme infrastructuur, 6. Werken verbindt, 7. Investeren in ontmoeting, 8. Barendrecht, moderne gemeente met een grote diversiteit. De concept-visie 'Barendrecht investeert in ontmoeting' geeft richting aan de ruimtelijke, economische en sociale toekomst van Barendrecht. Geïnteresseerden kunnen actief deelnemen aan de discussie over uw Barendrecht in 2025. Staan in deze concept-visie zaken waarmee u het echt niet eens bent? Of staan er juist voornemens in die u van harte onderschrijft? Iedereen kan op de concept-visie reageren van maandag 7 januari 2008 tot en met vrijdag 8 maart 2008. Dit kan schriftelijk, via de website www.barendrecht2025.nl of door in te spreken in een vergadering van de raadscommissie Samenleving in juni 2008.

Verhuizing Schietvereniging De Vrijheid en Hockeyclub Barendrecht Schietvereniging De Vrijheid krijgt een nieuwe verenigingsaccommodatie bij de locatie van landelijke rijvereniging en Ponyclub Mazeppa. De totale kosten voor het gebouw bedragen ¤ 638.000,- en worden gefinancierd uit de opbrengst van een extra kavel op het terrein Ziedewij. Dit is de locatie waar de schietsportvereniging nu nog gehuisvest is. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde op 17 december in met dit voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Met dit besluit wordt de verhuizing van de schietvereniging een feit. Door de verhuizing van de schietvereniging kunnen op Ziedewij negen kavels in plaats van de eerder geplande acht kavels ontwikkeld worden. Aansluitend aan het agendapunt over de nieuwe verenigingsaccommodatie van De Vrijheid werd door de raad uitgebreid gesproken over de financiering van de nieuwe hockeyaccommodatie aan de Carnisseweg. Een ruime meerderheid van de raad stemde ermee in om het totaalbedrag voor de bouw van het sportpark aan de Carnisseweg vast te stellen op 3.174.300 euro. De kosten uit dit project worden gedekt uit de opbrengsten van de kavels op de oude hockeylocatie in Ziedewij.

Inrichtingsvisie Zuidpolder
In de laatste raadsvergadering van 2007 werd uitgebreid gesproken over de inrichting van de Zuidpolder. Een meerderheid van de raad stemde in met de inrichtingsvisie voor 75 ha extensieve recreatiedoeleinden en natuurontwikkeling voor eind 2010. Een meerderheid van de raad stemde eveneens in met het opstarten van een bestemmingsplan voor het restant van de Zuidpolde
r. Dit gaat eveneens om 75 ha voor extensieve
recreatiedoeleinden en natuurontwikkeling. Voor dit besluit werd genomen, werden twee amendementen ingediend. Een amendement van SGP/ChristenUnie en D66 tegen de aanleg van een verhoogd evenemententerrein in de Zuidpolder, werd uiteindelijk met een meerderheid van de stemmen aangenomen. Naar aanleiding van dit amendement is besloten dat de hoogte van het evenemententerrein zoveel mogelijk gereduceerd moet worden en dat de zichtlijnen in de polder behouden moeten blijven. Een tweede amendement van VVD, SGP/ChristenUnie en D66 werd eveneens in meerderheid aanvaard. Met dit amendement sprak de meerderheid van de raad uit dat nieuwe deelprojecten bij de uitvoering van de inrichtingsvisie zo veel mogelijk moeten aansluiten op gerealiseerde voorzieningen, zodat toegankelijkheid en feitelijk gebruik gestimuleerd wordt. Verder worden gebieden die wel door de gemeente verworven zijn, maar waarvan de inrichting nog niet conform de visie ontwikkeld kan worden, tijdelijk ondergebracht onder beheer van stichting De Kleine Duiker.

Groen licht Wijkregie
Het college kreeg op 17 december groen licht van de gemeenteraad voor de start van Wijkregie. De raad stelde unaniem de nota Wijkregie vast en stemde in met een gefaseerde invoering hiervan vanaf 1 januari 2008. De gemeente wil met de invoering van Wijkregie prioriteit geven aan de samenwerking tussen partners, het verbeteren van de sociale veiligheid en het vergroten van de sociale cohesie. Om dit te bereiken wordt bijvoorbeeld ingezet op het versterken van bewonersorganisaties en het stimuleren van bewonersinitiatieven. Tijdens de raadsvergadering werd unaniem een motie aangenomen van D66, CDA, SGP/Christenunie en GroenLinks om binnen Wijkregie niet te spreken over zeven stadsdelen maar zeven gebieden. De eerste twee gebieden waar met Wijkregie een start wordt gemaakt zijn: gebied 2 Oranjewijk/Buitenoord/Ter Leede en gebied 5 Vrijenburg/Vrijheidsakker.

Theater Het Kruispunt zelfstandig
Vanaf 1 januari 2008 is theater Het Kruispunt een zelfstandige organisatie en niet langer onderdeel van de gemeentelijke organisatie. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft op 17 december ingestemd met de overdracht van de activa en de definitieve bepaling van de subsidie voor de jaren 2008-2012. De belangrijkste reden voor de gemeenteraad om het theater te verzelfstandigen is dat het exploiteren van een theater en de horecafunctie geen kerntaak van de gemeente is. De gemeente blijft na de verzelfstandiging nog wel bij het theater betrokken. Tussen de gemeente en het theater is een prestatieovereenkomst getekend waarin de cultuurwensen van de gemeente zijn opgenomen. Daarnaast verstrekt zij subsidies aan het theater en blijft de gemeente eigenaar van het gebouw.

Tijdelijk raadslid
Tot slot van de raadsvergadering werd de heer Frans Geraedts benoemd tot tijdelijk raadslid voor de fractie van GroenLinks. Hij vervangt mevrouw Ada Dekker voor de duur van haar zwangerschaps- en bevallings- verlof.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht