Stimuleringsfonds voor de Pers
Den Haag Centrum voor Strategische Studies - Onderzoek Nederlandse pers in conflictgebieden
Datum besluit: 17-12-2007
Het onderzoek 'Wapens en Weblogs - de Nederlandse Pers in Conflictgebieden' wordt uitgevoerd door Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Het onderzoeksproject heeft tot doel een bijdrage te leveren aan de pluriformiteit van de verslaggeving over conflictgebieden. Volgens HCSS kiest de Nederlandse journalistiek in haar berichtgeving over Uruzgan in grote mate voor één soort verslaggeving: embedded journalism. Dat roept vragen op over de volledigheid van het beeld dat aan het Nederlandse publiek wordt geschetst. Op basis van een vooronderzoek naar deze problematiek heeft HCSS de volgende onderzoeksvragen geformuleerd:
* op welke wijze is de verslaglegging over conflictgebieden gedurende recente conflicten vormgegeven, mede gezien de (noodzakelijke) samenwerking met defensie?
* In welke vorm kunnen de vastgelegde afspraken tussen de Nederlandse media en het Ministerie van Defensie bijdragen aan een meer pluriforme verslaggeving? Welke internationale ervaringen kunnen als inspiratie dienen?
* Wat is de impact van het embed beleid op de pluriformiteit van de verslaggeving?
Bij het onderzoek zullen organisaties uit de persbedrijfstak worden betrokken. Het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft besloten een subsidie in de vorm van een uitkering van maximaal ¤ 33.210,- beschikbaar te stellen aan het onderzoek.
Het besluit tot het inwilligen van de aanvraag is gebaseerd op artikel 54 sub d, resp. artikel 58, van het Mediabesluit dat het Stimuleringsfonds de mogelijkheid biedt subsidie te verstrekken aan onderzoek ten behoeve van de persbedrijfstak als geheel, voor zover dat onderzoek past in de doelstelling van het Stimuleringsfonds. Het fonds heeft vaker opgemerkt dat het voor het maatschappelijke debat belangrijk kan zijn dat de kwaliteit van de journalistieke informatieproducten voortdurend onderwerp is van discussie en onderzoek. Het behoort in die visie tot de overheidstaak randvoorwaarden voor het maatschappelijk debat te scheppen en daarbij een zorgtaak voor kwaliteit te vervullen. Het beschikbaar stellen van financiële middelen voor discussie, studie en onderzoek op dit gebied behoort mede tot die taak. De wijze waarop bericht wordt over oorlogssituaties heeft alles te maken met de kwaliteit en pluriformiteit van de berichtgeving en een onderzoek daarnaar past derhalve binnen de hierboven geschetste kaders.