Opnieuw M-campagne over agressie tegen werknemers met een publieke taak
Rond de jaarwisseling herhaalt de Stichting Meld Misdaad Anoniem (M.) de campagne uit 2006 over agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Het aantal incidenten van geweld tegen politiemensen en hulpverleners neemt gedurende de vier dagen rondom de jaarwisseling opvallend toe. Het aantal geweldsincidenten verdubbelt en bij de brandweer vindt 53% van al het geregistreerde geweld in deze periode plaats. De campagne laat zien dat geweld niet kan en dat wie met informatie over geweld niet naar de politie durft, anoniem kan bellen naar M. via 0800-7000. Ook biedt de campagne een steun in de rug aan alle werknemers met een publieke taak. Van 26 december tot 6 januari zijn spotjes te zien op televisie die laten zien dat geweld tegen deze werknemers niet stoer is of cool, én dat je er iets tegen kunt doen. De campagne wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
De campagne is vooral gericht op 15- 30-jarigen die getuigen kunnen kan zijn van agressie of geweld tegen hulpverleners en andere werknemers met een publieke taak. Deze getuigen van geweldsdelicten kennen vaak de daders, en de daders kennen hen. Daarom durven zij soms niet met hun informatie naar de politie. Melden via M. 0800-7000 kan dan een goed en veilig alternatief zijn.
De campagne krijgt net als vorig vorm vanuit de gedachte: stank voor dank. Via een televisiespotje wordt het publiek op een indringende wijze geconfronteerd met een hulpdienst, die er alles aan doet om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Bij aankomst krijgt het personeel klappen. Naast deze spot wordt een internetcampagne ingezet.
De campagne past in het programma van het kabinet om agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak aan te pakken. Het gaat daarbij om hulpverleners, handhavers, toezichthouders en dienstverleners: politie, brandweer, ambulancepersoneel, medewerkers van gemeentelijke diensten, buschauffeurs en conducteurs, stadswachten, baliemedewerkers, ziekenhuispersoneel, enzovoorts. Al deze mensen worden met agressie en geweld geconfronteerd terwijl zij hun werk doen.
Het programma wil met een breed scala aan maatregelen deze agressie en geweld terugdringen onder meer door krachtig en effectief te reageren als het toch plaatsvindt. Hiervoor is het essentieel dat de dader(s) worden opgespoord. De informatie van getuigen van dergelijke geweldincidenten kan bij de opsporing een cruciale rol vervullen. Daarom is campagne erop gericht mensen omstanders te stimuleren om informatie hierover te melden bij de politie of anoniem via M.
Noot aan redacties (