Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 18 december 2007

Veni-subsidies voor vijftien jonge onderzoekers aan UvA en AMC

Gepubliceerd op 18 december 2007

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vijftien jonge, recent gepromoveerde wetenschappers een Veni-subsidie toegekend voor onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) of het AMC. De subsidie bedraagt maximaal 208.000 euro. Hiermee kan de onderzoeker drie jaar lang onderzoek doen en ideeën ontwikkelen.

In totaal honoreerde NWO 89 van de 530 ingediende onderzoeksvoorstellen. De succesvolle kandidaten werden geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie, de universiteit draagt ruim dertig procent bij. In 2008 wordt de eigen bijdragen van onderzoeksinstellingen afgeschaft. De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls, die is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers).

De toekenningen:

Magere muizen en mensen - dr. Anneke Alkemade (AMC, Endocrinologie en Metabolisme)

Een mutatie in de schildklierhormoonreceptor zorgt ervoor dat muizen mager en nerveus zijn. Dit komt door een verandering in het brein die de onderzoekers gaan proberen te herstellen. Daarnaast zoeken zij naar patiënten die een soortgelijke mutatie hebben.

The interstellar dust seen through the X-rays - dr. Elisa Costantini (UvA/UL)

Stof is overal in het heelal: van kometen tot aan de verste melkwegstelsels. Maar de eigenschappen worden niet volledig begrepen. Het doel van dit onderzoek is om een globaal beeld te krijgen van de eigenschappen van stof in ons melkwegstelsel.

Let's talk! - dr. Raquel Fernández Rovira (Institute for Logic, Language and Computation)

Hoe begrijpen mensen elkaar in een gesprek? Hoe leren kinderen hun moedertaal? Hoe ontstaat een gemeenschappelijke taal in een populatie? Dit project onderzoekt de relatie tussen deze drie fundamentele aspecten van taal met behulp van pratende computers.

Pluralisme 2.0 - mr. Natali Helberger (Instituut voor Informatierecht)

Mediapluralisme is een fundamenteel element van een diverse democratische samenleving. Dit onderzoek bestudeert hoe de passieve ontvanger (inter)actieve consument werd, en analyseert wat dit betekent voor mediapluralisme en de wettelijke regels ter waarborging daarvan.

Verhalen die de maatschappij verbeelden - dr. Elke Huwiler (Duitse letterkunde)

Verhalen laten ons zien hoe een maatschappij over zichzelf denkt. Ook in toneelopvoeringen worden verhalen verteld. Dit onderzoek naar wereldse spelen uit het zestiende-eeuwse Zwitserland gaat na hoe toen met specifieke kwesties als religieuze machtsstrijd, burgerschap en sociale rolverdelingen werd omgegaan.

Het brein achter irrationele beslissingen - dr. Tobias Kalenscher (Swammerdam Institute for Life Sci

Een fundamenteel principe bij het maken van rationele keuzes is dat deze onderling kloppen met elkaar. Echter, wanneer we voor een keus staan, zijn onze voorkeuren voor verschillende alternatieven vaak helemaal niet standvastig. Dit onderzoeksproject bestudeert de mechanismen waarmee deze inconsequente voorkeuren in de hersenen tot stand komen.

Het onderzoeken van de logica van kwantummechanica - dr. Alessandra Palmigiano (ILLC)

In de kwantummechanica verandert het observeren van een systeem de toestand van het systeem zelf. Daarom is klassieke logica niet geschikt voor redeneren in deze context. Dit project heeft tot doel de wiskundige achtergrond van de logica van kwantummechanica te verbeteren.

In de voetsporen van James Bond en The Da Vinci Code - dr. Stijn Reijnders (Communicatiewetenschap)

Steeds meer toeristen reizen naar locaties die zij kennen uit populaire romans, films en tv-series. De onderzoekers bestuderen de motivatie van deze reizigers en de gevolgen hiervan voor de inrichting en beleving van het landschap.

Antidepressiva en de hersenontwikkeling - dr. Liesbeth Reneman (AMC, Radiologie)

Kinderen krijgen steeds vaker psychofarmaca voorgeschreven, terwijl niet duidelijk is of en hoe dit hun hersenontwikkeling beïnvloedt. Dit onderzoek gaat met behulp van neuro-imagingtechnieken na of er risico's of juist onverwachte voordelen zitten aan het voorschrijven van antidepressiva op jonge leeftijd.

Reuma-antistoffen zonder reuma - dr. Leen de Rycke (AMC, Klinische Immunologie en Reumatologie)

Het gebruik van TNF-blokkers betekent een spectaculaire vooruitgang in de behandeling van reuma. Echter, in het bloed van de patiënten verschijnen antistoffen tegen lichaamseigen materiaal. De onderzoekers analyseren waarom deze autoantilichamen ontstaan en waarom ze geen aanleiding geven tot nieuwe auto-immuunziekten.

Bestuurt het hart het brein of het brein het hart? - dr. Anda van Stegeren (Klinische Psychologie)

Hoe kunnen we beter voorspellen hoe mensen reageren op stress en wie na een trauma (posttraumatische) stressklachten zal ontwikkelen? De onderzoekers willen testen of er een relatie is tussen de reactie van het hart en de hersenen als mensen blootstaan aan stressvolle gebeurtenissen.

Vrijgevigheid onder vrienden en onbekenden - dr. Aljaz Ule (Experimentele Economie)

Vrienden helpen elkaar. Sommige mensen doen daarnaast iets voor goede doelen die onbekenden ten goede komen. Dit project onderzoekt of die openbare vrijgevigheid een manier is om je reputatie te verbeteren en daardoor nieuwe vrienden aan te trekken.

Wat bepaalt succesvolle vroege tweedetaalverwerving? - dr. Sharon Unsworth (Taalkunde)

Als gevolg van toenemende migratie worden veel kinderen vroeg in hun leven met een tweede taal geconfronteerd. Dit project onderzoekt of het uitmaakt op welke leeftijd je begint met het leren van een tweede taal en hoeveel contact met de taal daarbij noodzakelijk is.

Angst indammen - dr. Bram Vervliet (Psychologie)

Mensen leren angst te hebben voor bedreigende stimuli. Soms verschuift deze angst naar andere, ongevaarlijke stimuli. De waarneming van die stimuli is hierin een belangrijk proces. Dit onderzoek gaat na hoe een veranderde waarneming de angst kan indammen.

Overbodigheid in taal - dr. Hedde Zeijlstra (Taalwetenschap)

In taal komen heel veel ogenschijnlijk overbodige uitdrukkingen voor. We zeggen vaak veel meer dan strikt noodzakelijk lijkt te zijn. Zo gebruik je in het Frans twee woorden (ne en pas) waar in het Nederlands één woord (niet) volstaat. In dit onderzoek wordt geprobeerd te verklaren wat de functie en betekenis van die overbodigheid is.

Zie onderstaande verwijzingen voor meer informatie en eerdere toekenningen.

Verwijzingen

www.nwo.nl/vernieuwingsimpuls
Vici's aan de UvA
Vidi's aan de UvA
Bron: UvA Persvoorlichting