Gemeente Oldebroek
Activiteitenbesluit: meer sectoren van bedrijven onder één besluit met algemene regels
De regels voor een groot aantal bedrijven worden vereenvoudigd met de komst van het Activiteitenbesluit op 1 januari 2008.
Het Activiteitenbesluit, voluit het ´Besluit Algemene Regels Inrichtingen Milieubeheer´, bevat algemene regels voor bedrijven en is bedoeld om de administratieve lasten te verminderen.
Vervallen diverse bestaande regels
Met de inwerkingtreding van het Activiteitenbesluit worden de volgende huidige algemene regels ingetrokken:
· Besluit opslaan ondergrondse tanks;
· Besluit bouw- en houtbedrijven milieubeheer;
· Besluit detailhandel en ambachtsbedrijven milieubeheer;
· Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer;
· Besluit inrichtingen voor motorvoertuigen;
· Besluit jachthavens;
· Besluit opslag- en transportbedrijven milieubeheer;
· Besluit tandartspraktijken milieubeheer;
· Besluit tankstations milieubeheer;
· Besluit textielreinigingsbedrijven milieubeheer;
· Besluit voorzieningen en installaties milieubeheer;
· Besluit woon- en verblijfsgebouwen milieubeheer.
Meer bedrijven onder de algemene regels
Daarnaast komen in vergelijking met de huidige regels aanzienlijk meer bedrijven onder de algemene regels van het Activiteitenbesluit te vallen. Een aantal categorieën van bedrijven, die nu nog vergunningplichtig zijn, worden van de vergunningplicht overgeheveld naar de algemene regels. Het gaat om de volgende categorieën:
· Bedrijven die behoren tot de metaal- en elektrotechnische industrie (metalectroindustrie);
· Bedrijven uit branches waarvoor reeds algemene regels zijn opgesteld, maar die vergunningplichtig zijn, omdat ze onder één of meer uitsluitcriteria van de opgestelde regels vallen of omdat ze niet onder het 'in-hoofdzaak-criterium' vallen.
Door het oprekken van deze grenzen kunnen meer bedrijven onder de werkingssfeer van algemene regels vallen.
Werkingssfeer
In de nieuwe systematiek zullen alle Wet milieubeheer bedrijven onder de algemene regels uit het Activiteitenbesluit vallen, tenzij ze zijn uitgezonderd. Nu is het nog de regel dat een inrichting vergunningplichtig is, tenzij de branche onder algemene regels van een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) valt. Dit principe wordt dus omgedraaid, door een wetswijziging in de Wet milieubeheer. In het besluit zijn de volgende bedrijven uitgezonderd van de algemene regels:
· bedrijven zoals vermeld in bijlage 1 van het Activiteitenbesluit (dit zijn de vergunningplichtige bedrijven; veelal de grotere bedrijven);
· bedrijven waarop het Besluit landbouw milieubeheer van toepassing is;
· glastuinbouwbedrijven (type B uit het Besluit glastuinbouw);
· IPPC-plichtige bedrijven (dit blijven vergunningplichtige bedrijven).
Type bedrijven
In het Activiteitenbesluit wordt onderscheid gemaakt in drie typen bedrijven A, B en C. Elk type bedrijf valt onder een ander regime.
Type A (o.a. kantoren of schoolgebouwen):
Dit zijn bedrijven die onder het zogenaamde lichte regime van het besluit vallen, omdat ze minder milieubelastende activiteiten uitvoeren. Deze bedrijven hoeven bij oprichting of wijzigingen geen melding meer te doen aan de gemeente. Voor dit type bedrijven geldt, met uitzondering van enkele specifieke voorschriften, slechts het inrichtinggerelateerde gedeelte van het Activiteitenbesluit.
Type B (o.a. garagebedrijven en metaal- en elektrotechnische industrie):
Dit zijn bedrijven die geheel onder de algemene regels van het Activiteitenbesluit vallen. Het gaat hierbij om de bedrijven (niet zijnde type A) die nu nog onder de algemene regels (AMvB´s) vallen en een groot aantal bedrijven die van vergunningplicht worden overgeheveld naar de algemene regels. Type B bedrijven zijn meldingsplichtig.
Type C (vergunningplichtige bedrijven, glastuinbouwbedrijven (type B) en bedrijven die vallen onder Besluit landbouw milieubeheer):
Dit zijn bedrijven die niet onder de algemene regels van het Activiteitenbesluit vallen, maar die voor een deel van de bedrijfsactiviteiten te maken zullen krijgen met de voorschriften uit het Activiteitenbesluit (hoofdstuk 3 en gedeeltelijk hoofdstuk 4 van het Activiteitenbesluit). Bijvoorbeeld bij het lozen in het oppervlaktewater.
Inwerkingtreding
Het Ministerie van VROM heeft het Activiteitenbesluit en de bijbehorende ministeriële regeling in november 2007 officieel gepubliceerd. Het Activiteitenbesluit treedt op 1 januari 2008 in werking.
Informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op www.infomil.nl of op www.vrom.nl (dossier ´Activiteitenbesluit´ onder: onderwerpen - wet- en regelgeving). Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, bereikbaar via het telefoonnummer 0525-638200.