Google Earth brengt wereldwijde ontbossing in kaart


DELFT, 20071216 -- De ontbossing van tropische regenwouden is nu wereldwijd te volgen met Google Earth. Voor het eerst zijn ontbossingskaarten van opeenvolgende tijdstippen als een filmpje met Google Earth te bekijken.

Een filmpje voor Sumatra van de afgelopen tien jaar laat bijvoorbeeld zien dat de rode vlekken, die de gekapte bossen weergeven, steeds groter worden. Deze kap vindt grotendeels illegaal plaats.

De nieuwe dienst is ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit Wageningen (WUR) en het Wageningse non-profit onderzoeksbureau SarVision. De Wageningse wetenschappers verwerken automatisch honderden, gratis ter beschikking gestelde, satellietbeelden van de Amerikaanse (NASA), Europese (ESA) en Japanse (JAXA) ruimtevaartorganisaties tot ontbossingskaarten die in één oogopslag inzicht geven in de actuele situatie. Het voordeel van Google Earth is dat het heel eenvoudig te gebruiken is en dat de ontbossingskaarten hiermee voor iedereen beschikbaar komen. Zelfs indianengroepen in de Amazone maken al gebruik van satellietbeelden in Google Earth om illegale activiteiten in hun omvangrijke bosreservaten in de gaten te kunnen houden. Omdat de bosgebieden vele malen groter zijn dan Nederland is het onmogelijk voor de politie op de grond of met helikopters overal te controleren.

Veel mensen weten niet dat de nu in Google Earth beschikbare satellietbeelden van veel landen met tropische bossen sterk verouderd zijn en veelal de situatie in het jaar 2000 weergeven. Bovendien is het zicht vaak beperkt door bewolking, mist of rook. Met nieuwe, door Wageningen verwerkte Japanse en Europese satellietradarbeelden, kan daar nu zelfs doorheen worden gekeken. De kwaliteit van de radarbeelden is tegenwoordig zo goed dat details met een nauwkeurigheid van 20 meter zichtbaar zijn. Hiermee wordt zelfs illegale kap op kleine schaal snel zichtbaar.

Ontbossing staat hoog op de politieke agenda; het speelt namelijk een belangrijke rol binnen de klimaatproblematiek. Op de zojuist afgeronde Bali-klimaattop heeft een aantal rijke landen het voorstel gedaan om de Forest Carbon Partnership Facility op te richten. Dit is een klimaatfonds dat in de toekomst deelnemende landen moet gaan belonen voor het beschermen van tropische regenwouden. Gebruik van moderne radarsatelliettechnologie is volgens Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking noodzakelijk om de gemaakte afspraken te controleren. Met de dienst kan iedereen nu zo zien of gefinancierde maatregelen om de regenwouden te beschermen ook daadwerkelijk effect hebben. Het zijn echter vooral de lokale overheden die veel profijt hebben van de nieuwe dienst. De Indonesische overheid gebruikte al een eerste versie om ontbossingscijfers aan het Indonesische parlement te presenteren en wil de dienst nu actief inzetten voor boswetshandhaving.

Den Haag zelf streeft naar een internationale inbedding en onafhankelijke verankering van deze vorm van satellietdienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan het Europese programma Global Monitoring for Environment and Security (GMES).

WUR-SarVision heeft de technologie en dienst ontwikkeld met hulp van de Nederlandse en Indonesische overheid, het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart NIVR, het Europese ruimtevaartagentschap ESA en lokale gebruikers in betrokken ontwikkelingslanden (o.a. Indonesië, Colombia, Kongo).


Voor verdere informatie:
R. Grim, NIVR, 06-30049471, r.grim@nivr.nl
N. Wielaard, SarVision, 06-28916609 wielaard@sarvision.nl

De ontbossingsfilmpjes in Google Earth kunnen via de website van SarVision (www.sarvision.nl) bekeken worden.

Over NIVR:
Het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR) is een stichting met als doelstelling het bevorderen van het maatschappelijke nut van Lucht- en Ruimtevaart . Het NIVR Bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van vijf ministeries (EZ, Fin, VenW, OCW, Def) en een onafhankelijke voorzitter. Uit hoofde van haar taakstelling adviseert het NIVR de overheid op ruimtevaartaspecten en het operationeel gebruik van satellietgegevens. Ook heeft het NIVR een (inter)nationale netwerk- en regierol.

Over SarVision:
SarVision is een non-profit organisatie voortgekomen uit de Universiteit Wageningen (WUR).
De WUR-SarVision groep is internationaal erkend voor haar innovatieve werk op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en toepassing van satellietradartechnologie. Haar operationele toepassingen voor tropische bossen behoren tot de eerste ter wereld, en zijn gebaseerd op 20 jaar onderzoek in tropische bosgebieden in samenwerking met lokale gebruikers. Projecten zijn geïnitieerd en uitgevoerd voor o.a. de Europese (ESA), US (NASA), Duitse (DLR) en Japanse (JAXA) ruimtevaartorganisaties, Wereldbank, de Europese Commissie, nationale overheden (o.a. Colombia, Indonesië), Wereld Natuurfonds, UN Environmental Programme UNEP, Leuser Gunung Park, Shell, e.a. De geproduceerde ontbossingkaarten worden gebruikt door lokale overheden, natuurparkbeheerders, milieuorganisaties, beleidsmakers, maar ook door lokale bevolkingsgroepen, zoals de indianen in het Amazone-gebied.