TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

17 december 2007

Kwart bedrijfsleven en overheid niet of beperkt beschermd online

In Nederland maken circa 645.000 vestigingen binnen het bedrijfsleven en de overheid gebruik van internet. Daarvan beschikt acht procent niet over een internetveiligheidspakket: software die bescherming biedt tegen virussen, spyware, spam of andere gevaren op internet. Van alle vestigingen beschermt vijftien procent haar internettoegang gedeeltelijk. Opvallend is dat de ICT-verantwoordelijken van met name de publieke sector vaker aangeven dat er geen gebruik wordt gemaakt van internetbeveiligingsmaatregelen. In veertien procent van de vestigingen in de publieke sector met internet, is geen internetveiligheidspakket beschikbaar. Dit blijkt uit het onderzoek Business Insights ICT van TNS NIPO dat in het vierde kwartaal van 2007 werd gehouden onder ruim 1300 zakelijke ICT-verantwoordelijken in Nederland.

Vijftigduizend vestigingen maken volledig onbeschermd gebruik van internet
De totale Nederlandse zakelijke markt bestaat uit circa 738.000 vestigingen. Hiervan heeft ongeveer negentig procent een aansluiting op internet. Van alle Nederlandse vestigingen met internet maakt acht procent geen gebruik van een internetveiligheidspakket. Dit betekent dat vijftigduizend vestigingen volledig onbeschermd gebruik maken van internet. Björn Jeurissen, Directeur Marketing Zakelijke Markt KPN: `Blijkbaar beseft een aanzienlijk deel van de ICT-verantwoordelijken niet aan welke gevaren ze hun organisaties blootstellen. Dit zijn relatief onschuldige gevaren als het gaat om bijvoorbeeld spam. Daarentegen kan door virussen, inbraak in pc's en/of netwerk, als ook door het verlies van belangrijke data uiteindelijk de bedrijfscontinuïteit in gevaar komen. De online softwarepakketten die KPN aanbiedt op de zakelijke markt worden daarom ook streng beveiligd in onze datacenters.'
In totaal heeft vijftien procent van de Nederlandse vestigingen met internet (=95.000 vestigingen) een gedeeltelijk internetveiligheidspakket. Daarin zit bijvoorbeeld wel een virusscanner, maar geen spamfilter.

Ook kleine vestigingen moeten zich wapenen
Hoe meer medewerkers een vestiging heeft, hoe vaker deze over een internetveiligheidspakket beschikt. Binnen vestigingen met 150 of meer medewerkers is dit zelfs honderd procent. Maar als het gaat om vestigingen met maximaal vier werknemers, dan geeft een kwart (25%) van de ICT-verantwoordelijken aan niet of gedeeltelijk gebruik te maken van een dergelijk pakket. Wouter van Vloten, marketing manager Benelux van Symantec, zegt hierover: `Het valt op dat met name de kleinere organisaties vaker niet of beperkt beschermd zijn. Terwijl een gedegen beveiliging voor hen soms zelfs nog belangrijker is, omdat er bijvoorbeeld slechts beperkt een back-up wordt gemaakt van cruciale gegevens. Ook voor kleinere bedrijven adviseren wij daarom een totale beveiligingsoplossing, bijvoorbeeld inclusief back-up mogelijkheden.'

Wat doen Nederlandse vestigingen om hun internettoegang te beschermen? Wanneer zakelijk gebruik wordt gemaakt van een volledig of gedeeltelijk internetveiligheidspakket, dan is dit meestal een zelf aangeschaft officieel pakket (53%) of een pakket dat door de internetleverancier is meegeleverd (20%). In bijna een vijfde (18%) van de gevallen maakt men gebruik van een gratis pakket dat te downloaden is van internet. Deze laatste vorm van bescherming komt met name voor binnen vestigingen met maximaal vier werknemers: ruim 98.000 vestigingen binnen dit segment maken gebruik van een gratis internetveiligheidspakket.

Internetveiligheidspakket biedt zichtbaar resultaat Dat het gebruik maken van een internetveiligheidspakket geen overbodige luxe is, blijkt uit de volgende cijfers. Van de circa 595.000 Nederlandse vestigingen met een dergelijk pakket heeft 38 procent in het afgelopen jaar gemerkt dat één of meerdere virussen zijn tegengehouden. Een kwart (26%) geeft aan dat er spyware is geweerd. Eén op de drie (34%) zegt dat regelmatig spam is tegengehouden.

C5785 | Methode: TNS NIPObase CASI | Het veldwerk vond plaats gedurende het 4e kwartaal 2007. Aantal respondenten: 1.349 zakelijke ICT- verantwoordelijken. Middels het Business Insights ICT-panel volgt TNS NIPO Technology maandelijks ontwikkelingen op onder andere het gebied van internet, mobiele en vaste telefonie, geautomatiseerde werkplekken een aanverwante onderwerpen binnen het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Bart Paashuis (tel: 020 522 57 42).