Gemeente Utrecht
Sluiting De Stek door succesvolle aanpak van drugsverslaafden
Zorgcentrum De Stek sluit vandaag haar deuren. Vijf jaar na opening hebben dakloze harddruggebruikers de opvang en zorg van dit zorgcentrum niet langer nodig. De meesten van hen hebben een thuis gevonden in een van de hostels, de woonvoorzieningen voor verslaafde dak-en thuislozen in Utrecht. De sluiting van De Stek markeert het succes van de Utrechtse aanpak van verslaafde dak- en thuislozen.
Wethouder van Eijk is blij met dit succes. "Dope staat niet langer centraal in het leven van deze verslaafden, maar ze hebben nu rust en weer oog voor hun toekomst, een eigen plekje."
Een klein gedeelte van de oorspronkelijke groep is nog steeds dakloos. Zij kunnen terecht in zorgcentrum De Singel, omdat de gebruiksruimte van zorgcentrum De Stek nu dicht gaat.
Al zeven jaar lang zet de gemeente Utrecht intensief in op een sluitende aanpak voor de daklozenopvang en verslavingszorg. Verbeteren van de kwaliteit van leven en zorg èn het verminderen van overlast gaan daarbij samen. Velen zetten daar samen met de gemeente de schouders onder: Corio en NS in het centrum, Agis zorgkantoor voor gezamenlijke financiering van de zorgcentra en hostels, de politie en zorg- en opvanginstellingen. Centrum Maliebaan heeft een belangrijke rol als zorgverlener en beheerder van de zorgcentra.
Meer zorg, minder overlast
De leefsituatie van verslaafden is verbeterd. De overlast is afgenomen door de opvang en zorg in zorgcentra. Projecten als de heroïne op medisch voorschrift voor 45 zogeheten uitbehandelde verslaafden en de huisvesting van ruim 120 dakloze verslaafden in hostels waren daarbij belangrijk. De sluiting van De Stek is dan ook een mijlpaal. Het is niet langer nodig om verslaafde daklozen zorg te bieden in het centrum van Utrecht, zoals in 2002 via drie voorzieningen voor 250 pashouders nodig was.
Traject naar herstel
Veel verslaafden zijn doorgestroomd naar de hostels, waarmee een traject naar intensievere zorg en herstel voor hen kon worden ingezet. Vanaf eind 2007 is er nog één voorziening nodig voor ongeveer 100 pashouders. Dit aantal zal afnemen tot ongeveer 80 als begin 2008 een tijdelijk hostel in Overvecht een thuis biedt aan 25 bewoners. Voor de resterende 80 pashouders zoekt de gemeente samen met Centrum Maliebaan verder naar mogelijkheden voor huisvesting. In hostels, net zoals anderen, maar als dat beter past ook naar andere vormen van kleinschalig of bijzonder wonen.
Werk, activering en dagbesteding
De Stek wordt niet definitief gesloten voor de hulpverlening. Bureau Dagloon, een uitzendbureau voor dak- en thuislozen, neemt er zijn intrek. Dit Bureau is nu gevestigd aan de overkant van De Stek. Ook gaat De Stek activering en dagbesteding bieden aan pashouders van De Singel. Het doel daarvan is om deze dakloze verslaafden voor te bereiden op huisvesting. Verder verkent de gemeente de mogelijkheden om in De Stek nieuwe stijl een maaltijdvoorziening voor (ex)-daklozen aan te bieden. Zij kunnen in De Stek nieuwe stijl samen een maaltijd maken en opeten.
Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anita van Wijnbergen, bestuurscommunicatie, telefoon 030 - 286 10 44.