Leger des Heils

Minder dak- en thuislozen op Schiphol door aanpak Leger des Heils

12/17/2007

Op de luchthaven Schiphol zijn vrijwel geen dak- en thuislozen meer te vinden die er langdurig verblijven. Vijf jaar geleden werden er nog 67 geregistreerd.

Deze cijfers werden vandaag bekend gemaakt tijdens een symposium ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het Dienstenbureau Schiphol van het Leger des Heils en de opening van de nieuwe locatie.

In totaal heeft het Leger des Heils de afgelopen vijf jaar 465 personen geholpen door middel van ondersteuning, bemiddeling, doorverwijzing en nazorg. 85% van hen is vrijwel direct na de interventie van het Leger des Heils van Schiphol vertrokken. De overigen vertrokken voor het grootste deel na verloop van tijd. De meeste mensen (41%) werden naar een opvang elders in het land begeleid (bijvoorbeeld instellingen voor verslavingszorg, psychiatrie, opvang, reclassering.). De medewerkers van het Leger des Heils moeten daarbij in verband met een veranderd toelatingsbeleid van de grote steden steeds vaker uitwijken naar opvang buiten de Randstad. 19 % is naar het buitenland gegaan. Een kleiner deel is met onbekende bestemming vertrokken of kon in een eigen woning of bij familie of kennissen terecht.

Het Leger des Heils constateert desondanks dat een kleine groep dak- en thuislozen wel eens voor een korte tijd terugkeert naar de luchthaven. Het Dienstenbureau Schiphol zoekt dan nogmaals naar een passende oplossing. Bij mensen die voor het eerst in de problemen zijn gekomen en/of kort op Schiphol verblijven, blijkt de interventie het meest succesvol te zijn.

Over de geregistreerde dak- en thuislozen op Schiphol is verder het volgende bekend. Ruim 80% van hen is man. 40% is in Nederland geboren en 10% op de Nederlandse Antillen of in Suriname. De anderen hebben zeer uiteenlopende nationaliteiten. Ruim de helft is tussen de 30 en 49 jaar oud waarbij naar verhouding het aantal 40-plussers toeneemt. Opvallend is dat steeds minder dak- en thuislozen op Schiphol zich melden met een verslaving: in 2003 ging het om 40% en in 2007 is het percentage meer dan gehalveerd (17%).

De `outreachende' werkwijze, waarbij door de hulpverleners actief contact wordt gezocht met dak- en thuislozen, lijkt zijn vruchten af te werpen. Schiphol faciliteert daarom een nieuw en permanent onderkomen voor het Leger des Heils ter vervanging van de tijdelijke mobiele ruimtes tegenover aankomsthal 3 en het WTC. De nieuwe locatie staat op dezelfde plek.

De kosten van de hulpverlening van het Leger des Heils op Schiphol bedragen EUR 214.000 per jaar. De helft daarvan wordt betaald door het zorgkantoor. De andere helft uit de eigen middelen van het Leger des Heils. Schiphol zorgt voor de huisvesting van het dienstenbureau.

Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe gebouw en het vijfjarig bestaan van het dienstenbureau is het boek `Vluchthaven Schiphol' gepubliceerd. Daarin heeft journaliste Miek Smilde verhalen en ervaringen over en van dak- en thuislozen op Schiphol opgetekend.