NMa stelt regels vast voor duidelijke informatie aan energieconsument

17/12/2007 15:49



Nederlandse Mededingingsautoriteit



De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een concrete set aan regels vastgesteld waar informatie vanuit energieleveranciers aan moet voldoen. Energieleveranciers dienen op basis van de wetgeving transparante en duidelijke informatie te verschaffen aan de consument, of het nu gaat om websites, reclame, of andere schriftelijke of mondelinge informatie. "De regels maken inzichtelijk welke exacte eisen we stellen aan de informatie waardoor we een lik-op-stuk beleid kunnen voeren op het moment dat de regels worden overtreden," zegt Peter Plug, directeur van de Directie Toezicht Energie van de NMa.

De regels stellen onder meer eisen aan tariefsinformatie, informatie over voorwaarden en informatie over de leverancier zelf. Prijzen moeten in een all-in tarief vermeld worden, inclusief alle belastingen en heffingen. De voorwaarden van een (nieuwe) overeenkomst dienen, voordat de consument een overeenkomst sluit, in duidelijke taal uiteengezet te zijn. Daarbij moet het helder zijn met wie de consument een overeenkomst aangaat en waar deze terecht kan met eventuele klachten of problemen. "De consument kan door deze uniformiteit de aanbiedingen van verschillende leveranciers beter met elkaar vergelijken. Daarbij moet hij natuurlijk ook kunnen vertrouwen op de informatie. Al met al een belangrijke pijler in het herstel van het consumentenvertrouwen in de energiemarkt," aldus Plug.

Eerder dit jaar constateerde de NMa dat de informatie die energieleveranciers op hun website(s) aanbieden niet altijd voldoet aan de eisen uit de Elektriciteitswet en Gaswet. Tijdens het onderzoek bleek de informatie op sommige sites al verbeterd, andere sites lieten nog te wensen over. Aan het begin van het nieuwe jaar maakt de NMa in dit onderzoek de eindbalans op.

De regels die de NMa stelt aan de informatie die energieleveranciers verstrekken aan de consument zijn vervat in zogeheten 'Richtsnoeren informatieverstrekking energieleveranciers aan consumenten'. De richtsnoeren zijn te vinden op de website van de NMa (www.nmanet.nl). Op de website van ConsuWijzer (www.consuwijzer.nl) vindt de consument onder meer praktische tips voor het vergelijken van energieleveranciers.





http://www.nmanet.nl