ChristenUnie


Wetenschappelijk Instituut
Nieuwe WI-directeur Segers: "Geen aardverschuiving bij CU"

Nieuwe WI-directeur Segers: "Geen aardverschuiving bij CU"

Gert-Jan Segers maandag 17 december 2007 14:31 Gert-Jan Segers reageerde in een interview in het Reformatorisch Dagblad op zijn nieuwe baan bij het Wetenschappelijk Instituut. Het RD: Politicoloog Gert-Jan Segers heeft trek in zijn nieuwe uitdaging als directeur van de Mr. G. Groen van Prinstererstichting, het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. Hij bekritiseert EO-prominent Knevel die onlangs constateerde dat de CU een flinke koerswijziging heeft ondergaan.

Interview verschenen in het RD van 12 december 2007

"Ik ben een politiek dier. De ChristenUnie gaat me aan het hart en Nederland ook. Tijdens mijn verblijf in Egypte volgde ik de Nederlandse politiek op de voet. Ook nu ik in Amerika woon raadpleeg ik dagelijks de digitale versie van het RD", aldus Segers, die zich volgend voorjaar weer in Nederland hoopt te vestigen.In het persbericht dat de benoeming van Segers aankondigt, staat dat de nieuwe directeur een bijdrage hoopt te leveren aan het debat over religie in de samenleving. Dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de masteropleiding International Public Policy die hij momenteel in Washington volgt. Zijn specialisatie is het Midden-Oosten en de islam. Zal de eerste nota die de Groen van Prinstererstichting gaat uitbrengen over de positie van de islam in de Nederlandse samenleving gaan?

"Dat is wel het eerste waarmee ik aan de slag wil gaan. Als ik de berichtgeving zo volg, is een christelijke reflectie dringend nodig. De islam plaatst Nederland voor uitdagingen en problemen", zegt Segers. Eén ding weet hij zeker: "De aanpak van Wilders werkt niet. Hij roept maar wat voor de bühne en is niet geïnteresseerd in werkelijke oplossingen. Wie de problemen die de komst van de islam met zich meebrengt, wil aanpakken, moet de dialoog aangaan, zoals Nederland dat in het verleden met andere minderheidsgroeperingen in de samenleving heeft gedaan."

De Amerikaanse cultuur is doorademd van het christendom. Geldt dat ook voor Nederland?
"De Nederlandse cultuur is christelijker dan velen denken. Wie dat niet ziet, moet maar eens enkele jaren in het Midden-Oosten gaan wonen. De christelijke waarden en normen zijn in Nederland dominant. Er is een protestantse arbeidsethos. Er komt zelfs steeds meer ruimte voor christelijke politiek. Het was toch in de jaren van paars ondenkbaar dat de ChristenUnie in de regering zou komen?"

Heeft dat ook niet de maken met de paradigmashift van de ChristenUnie, zoals EO-presentator Andries Knevel vorige week opmerkte? "Dat is veel te sterk uitgedrukt. Van een aardverschuiving in onze standpunten is geen sprake. De mensen die in de ChristenUnie zitten, worden gedreven door dezelfde idealen als degenen die vroeger leidinggaven aan RPF en GPV. De verwoording kan misschien iets anders zijn, maar in de kern is er niets veranderd."

Waarom staat er dan nu niet meer in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie dat abortus en euthanasie teruggedraaid moeten worden? Dat was vroeger wel zo.
"Het ideaal is en blijft hetzelfde. Dat zal straks blijken uit de stukken die de Groen van Prinstererstichting zal presenteren. De ChristenUnie zal nooit akkoord gaan met een verslechtering van het beleid op medisch-ethische thema's. De partij wil juist -via kleine stapjes- tot verbeteringen komen. CU'ers zijn met hart en ziel pro life."

Dus tot een fusie met het CDA zal het nooit komen, zoals Knevel suggereert?
"Daar zie ik helemaal niets in. Het CDA is wezenlijk een andere partij dan de ChristenUnie. De partij is multireligieus. Ook agnosten en moslims kunnen bij de christendemocraten volwaardig meedraaien. Het hart van de ChristenUnie is politiek bedrijven bij de Bijbel. We mogen elkaar ook aanspreken op de navolging van Christus."

Dan zult u waarschijnlijk wel moeite hebben met praktiserende homoseksuelen die de ChristenUnie vertegenwoordigen? "Laat ik daar nu even niets over zeggen. We moeten de discussie niet versmallen tot de homoseksuele praxis, maar anderzijds maakt die er natuurlijk wel deel vanuit. Er is commissie ingesteld met daarin veel wijze mensen. Daar heb ik vertrouwen in."