Nr. 242
17 december 2007
Afgelopen schooljaar tien procent minder schoolverlaters in de regio
Steeds meer Rotterdamse jongeren halen diploma
In Rotterdam verlaten steeds minder jongeren hun school zonder startkwalificatie. Jaarlijks registreert Rotterdam ruim 6% minder voortijdige schoolverlaters. Dat blijkt uit de cijfers over de schooljaren 2004-2005 en 2005-2006. In 2006-2007 wordt in de Rotterdamse regio zelfs een vermindering van 10% gehaald. Daarmee haalt Rotterdam ruim de Europese doelstelling van 5% per jaar. Onderwijswethouder Leonard Geluk: "als je aan de slag wilt en je talenten wilt ontwikkelen, heb je een opleiding nodig. De minimale eis op de arbeidsmarkt is de startkwalificatie. De Rotterdamse aanval op schooluitval blijkt succesvol. De komende jaren gaan we dan ook verder op de ingeslagen weg om nog meer jonge Rotterdammers een diploma te laten halen".
Daling zet voort
Vorig schooljaar sprak de gemeente Rotterdam (mede namens twintig regiogemeenten) met de ROC's Albeda en Zadkine en het ministerie van Onderwijs af om het percentage schoolverlaters met tien procent terug te brengen. Uit de meest recente cijfers blijkt dat dit gehaald is. In harde cijfers heeft de stad nu ongeveer 9.500 voortijdige schoolverlaters per jaar. In schooljaar 2004-2005 stond de teller nog op ruim 11.000. Om de schooluitval ook in de komende vier jaar met 10% per jaar terug te dringen zijn vandaag opnieuw met de ROC's en het ministerie van Onderwijs afspraken gemaakt. Het kabinet heeft hiervoor 71 miljoen euro extra beschikbaar gesteld. Met dit geld wordt een breed pakket aan maatregelen gefinancierd zodat méér jongeren met een diploma op zak de arbeidsmarkt betreden.
Leerplicht tot 18 jaar
Een belangrijke nieuwe maatregel dit schooljaar is het handhaven van de leerplicht tot 18 jaar. Sinds de invoering van de kwalificatieplicht op 1 augustus 2007, handhaaft de gemeente op de ROC's de leerplicht voor jongeren van 16 tot 18 jaar zolang zij nog geen startkwalificatie hebben. Optreden tegen ongeoorloofd verzuim is een effectief middel gebleken om uitval te voorkomen.
Rotterdamse aanpak
De Rotterdamse aanval op schooluitval is een combinatie van maatregelen. Allereerst is beter in beeld gebracht wie voortijdig schoolverlater is. Dit gebeurt door koppeling van bestanden over werk, uitkeringen en schoolgegevens en het sneller doorgeven van informatie door scholen. Ten tweede worden jongeren steeds meer begeleid op school, wat hen stimuleert om de opleiding af te maken. De zorgstructuur die in het middelaar onderwijs al langer bestaat, is nu ook gestart op het middelbaar beroepsonderwijs.
Tenslotte breidt de gemeente de intensieve begeleiding uit om voortijdig schoolverlaters weer in de schoolbanken te krijgen, via het Jongerenloket of met intensieve mentoraten. Ook is het mogelijk op de ROC's om gedurende het schooljaar met een opleiding te starten.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam