Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda (15-12)

BREDA, 15 december 2007

Politie rekent straatrovers in

BREDA: De politie van het district Breda joeg vrijdag 14 december op de daders van drie straatroven. De daders beroofden donderdagavond en vrijdagochtend vanuit hun auto, een fietser en een voetganger van hun tas. Bij een derde geval bleef het bij een poging. (zie hiervoor het eerdere persbericht).
Aan een kleine 10.000 deelnemers van SMS-Alert werd het verzoek gedaan om uit te kijken naar de gebruikte auto. Uiteraard ging de politie zelf ook actief op zoek. Dat leidde vrijdagavond tot de arrestatie van drie personen en de in beslag name van de bewuste auto.

In het SMS-Alert bericht werd gevraag om uit te kijken naar een blauwe Citroen Berlingo, met twee inzittenden. Rechercheurs zagen het bewuste voertuig rond 18.00 uur bij een benzinestation aan de Tilburgseweg. De drie inzittenden werden meteen gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau. Het gaat om een man van 26 jaar uit Sprundel en twee vrouw van respectievelijk 24 (uit Breda) en 26 jaar (uit Rijsbergen). Het gebruikte voertuig werd in beslag genomen en veilig gesteld voor een sporenonderzoek. Het trio is ingesloten, in verzekering gesteld en wordt momenteel uitgebreid verhoor. De politie verwacht nog meer arrestaties te verrichten naar aanleiding van deze berovingen.

Overval op tabakszaak

BREDA: Een nog onbekende dader pleegde aan het einde van vrijdagmiddag 14 december een overval op een tabakszaak aan het Dr. Struyckenplein. Het misdrijf vond rond 17.00 uur plaats. De aanwezige eigenaresse werd met een mes bedreigd en gesommeerd om geld te geven. Terwijl de overval gaande was, betrad een klant de winkel. Ook hij werd door de dader bedreigd. De overvaller nam een geldbedrag mee. Het gaat om een kleine negroïde man, die er te voet vandoor ging. De eigenaresse heeft inmiddels aangifte gedaan. Ze is al vaker slachtoffer geworden van een overval. Eventuele getuigen van het misdrijf of mensen die informatie kunnen geven over dit delict kunnen zich via 0900 88 44 bij de politie melden. Meldingen kunnen ook anoniem worden doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem (0800 7000).

Fietsendief op heterdaad betrapt

BREDA: Dankzij een oplettende getuige kon de politie vrijdagavond 14 december een fietsendief oppakken. De getuige meldde om 23.30 uur aan surveillerende agenten dat hij een verdacht persoon had gezien op het terrein van een onderwijsinstelling aan de Mgr. Hopmansstraat. De verdachte was aan fietsen aan het rommelen in de fietsenstalling. Toen de agenten hem benaderden ging hij er hardlopend vandoor. Even verderop kon hij alsnog worden ingerekend. Het ging om een 23-jarige Bredanaar. Hij werd ingesloten en legde een bekentenis af. De verdachte had een fiets willen stelen om te gaan stappen in de binnenstad en had geen zin om te gaan lopen. Het was dus bij een poging gebleven. Hij kreeg proces-verbaal en is daarna weer in vrijheid gesteld.

Bredanaar (25) met harddrugs aangehouden

BREDA: Een 25-jarige Bredanaar is in de nacht van vrijdag 14 december op zondag 15 december aangehouden in een café aan de Reigerstraat. Portiers hadden de man betrapt op drugsgebruik in het toilet. Daarop hielden ze hem aan en droegen hem later over aan de politie. De verdachte had drie verpakkingen (zogenaamde pony-packs) met 1,5 gram cocaïne bij zich. Hij is meegenomen naar het bureau en zijn drugs zijn in beslag genomen. De man verklaarde dat de hoeveelheid voor eigen gebruik bestemd was. Hij kreeg proces-verbaal voor overtreding van de Opiumwet.

Proces-verbaal voor baldadig gedrag

BREDA: Agenten belast met het horecatoezicht in het Bredase centrum arresteerden een 23-jarige man uit Breda vanwege baldadig gedrag. In de Schoolstraat sloeg hij bij diverse panden hard op de ramen sloeg. Vervolgens pakte hij een fiets op om die met grote kracht in de poortopening van de Koninklijke Militaire Academie te gooien. De verdachte moest mee naar het politiebureau, waar proces-verbaal tegen hem is opgemaakt.

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig in karaktervol.

Tomatensoep in plaats van mobiele telefoon

BREDA: Een 23-jarige man uit Breda deed zaterdag 15 december bij de politie aangifte van oplichting. Hij bestelde op 8 december via Internet een mobiele telefoon. Het mobieltje werd door een particulier aangeboden op een veilingsite. De afspraak was dat de verkoper de telefoon onder rembours zou opsturen. De 23-jarige man ontving inderdaad onder rembours een pakje, en betaalde 240,- aan de postbode. Bij opening van het pakketje bleek dat er geen gsm, maar twee blikken tomatensoep geleverd waren. De gedupeerde ontvanger deed meteen aangifte bij de politie.

In principe is een koop-verkoop-situatie een civiele aangelegenheid en zal de koper zélf actie moeten ondernemen als zaken niet in orde zijn. Dat geldt in een winkel evenzo. Pas wanneer er duidelijk sprake is van meerdere transacties die niet goed verlopen, kan er mogelijk sprake zijn van een strafbaar feit (bijv. oplichting). Afhankelijk van de situatie stelt de politie dan een onderzoek in.

Tips om zaken doen via Internet zo veilig mogelijk te laten verlopen, zijn:
· Weet met wie u zaken doet. Zoek naar informatie over de verkoper vóórdat u een transactie sluit. Op sommige veilingsites staan vermeldingen over de geloofwaardigheid van de verkoper. · Oplichters bieden vaak dure producten aan voor een veel te lage prijs. Gebruik uw gezonde verstand, als de prijs te mooi is om waar te zijn.
· Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste manier van zaken doen. Maak daarom afspraken over de persoonlijke overdracht van te leveren goederen en de betaling.
· Als het om grote geldbedragen gaat, spreek dan af op een vertrouwde locatie.
· Maak gebruik van beveiligde betalingssystemen zoals deze worden aangeboden op de veilingsites.
· Handel alleen via Internetsites waar kopers en verkopers zich moeten registreren. Hierdoor is het achteraf mogelijk om de daders (kwaadwillenden) te achterhalen.
· Maak nooit zomaar grote bedragen over naar een bankrekeningnummer. · Ook verzendingen Onder Rembours geven u geen garanties. U mag het pakje namelijk pas openmaken als er bij de postbode is afgerekend en dan is het maar afwachten wat er in het pakje zit. En de postbode of koerier is slechts een tussenpersoon, die niets te maken heeft met de inhoud van uw pakketje.

Auteur: Jeroen Steenmeijer