Oxfam Novib: Arme landen dupe van onwil VS in Bali

15/12/2007 13:25



Oxfam Novib



Den Haag, 15 december 2007. Vandaag is een belangrijk begin gemaakt met de onderhandelingen om klimaatverandering aan te pakken, maar de Verenigde Staten en in hun slipstroom Canada, Japan en Rusland, hebben de ambities van de klimaatonderhandelingen ernstig ondermijnd. Terwijl arme landen bereid waren verplichtingen aan te gaan en Europa, met Nederland voorop, veel verder wilde gaan, bleven juist de Verenigde Staten als grootste vervuiler zich hiertegen verzetten. Het is positief is dat de zogenaamde Bali Roadmap nu unaniem is aangenomen, maar Oxfam Novib vreest dat het ontbreken van concrete doelen er in de onderhandelingen toe kan leiden dat de beperking van CO2-uitstoot tekort schiet om de klimaatverandering af te remmen. Dit zou vooral de armste landen raken.

Daarom is het noodzakelijk dat nu de onderhandelingen gestart zijn, de VS en anderen alsnog de bereidheid tonen hun uitstoot van broeikasgassen drastisch te verlagen. Verder moeten zij arme landen financieel en technisch bijstaan om een duurzame economische ontwikkeling mogelijk te maken en om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Antonio Hill, Oxfam's klimaatdeskundige in Bali: "Arme landen kwamen naar Bali om te praten en waren bereid te luisteren, maar eisten ook om gehoord te worden. Een handvol rijke landen, onder leiding van de regering Bush, hebben hen geschoffeerd en de kracht uit het Bali-akkoord geperst."

"Alle landen in de wereld zijn nu verenigd om de Bali Raodmap af te ronden in 2009. Maar de ambities in dit akkoord sluiten niet aan bij urgentie van het probleem. Zolang duidelijke doelstellingen ontbreken, dreigen we de grens van 2 graden verwarming te passeren. Mensen in arme landen, die tot hun middel in overstromingen staan en kinderen die honger lijden door droogte, zullen dan vragen waarom de wereldleiders niet hebben gezien wat er op het spel staat en waarom ze niet resoluut zijn opgetreden om het tij te keren."

"Deze uitkomst is een duidelijke uitdaging aan de burgers in de VS, Canada, Japan en Rusland om meer te eisen. Alleen zij kunnen hun regeringen dwingen recht te doen aan de arme mensen die droogte, meer cyclonen en overstromingen te wachten staan.'

Oxfam verwelkomt de afspraken in Bali voor financiering van aanpassingsmaatregelen in arme landen. Onder druk van ontwikkelingslanden zijn goede afspraken gemaakt: een adaptatiefonds is ingesteld en alle landen zijn het er over eens dat er meer geld moet worden verzameld.

Oxfam Novib woordvoerder Marita Hutjes in Bali: "Er is eindelijk een begin gemaakt om serieus iets te doen tegen de verwoestende effecten die klimaatverandering nu al heeft op de armste bevolkingen ter wereld. De logische consequentie is dat rijke vervuilers moeten betalen. Maar de geschatte kosten zijn jaarlijks meer dan 50 miljard dollar en we moeten nu wel zien dat rijke landen echt over de brug komen."