Ingezonden persbericht


VOORAANKONDIGING
17 oktober 2007

Schenking Lucebert; schilderijen en werken op papier uit de collectie van het Instituut Collectie Nederland

Van 15 december 2007 tot en met 2 maart 2008 is in het Museum Henriette Polak te Zutphen de tentoonstelling Schenking Lucebert, schilderijen en werken op papier uit de collectie van het Instituut Collectie Nederland te zien. De expositie van Lucebert in het Museum Henriette Polak betekent een eerste uitgebreide presentatie van zijn werk in het oosten van het land.

Het kunstenaarschap van Lucebert is uitermate intrigerend. Zijn oeuvre behoort zonder meer tot de meest bijzondere oeuvres van de Nederlandse kunst van de 20ste eeuw. Hij is niet alleen een vernieuwer op het gebied van taal en beeld, maar zoekt tegelijkertijd op subtiele wijze aansluiting bij de grote kunstenaars uit de traditie van de beeldende kunst en literatuur. De beeldtaal van Lucebert overstijgt de grens tussen abstractie en figuratie. In zijn kunstopvatting is geen sprake van polarisatie tussen vernieuwing en traditie. De presentatie van Luceberts oeuvre in het Museum Henriette Polak, dat zich primair richt op de klassiek-moderne kunsttraditie, betekent daarom een passend antwoord op de decennialange discussie uit het verleden tussen de figuratieven en de non-figuratieven.

Op de tentoonstelling wordt een selectie getoond uit de omvangrijke schenking uit de nalatenschap van Lucebert die het Instituut Collectie Nederland in 2006 ontving van de Stichting Lucebert. Deze werken worden nu voor het eerst geëxposeerd. De Stichting Lucebert wil met deze schenking Luceberts oeuvre behouden voor de toekomst en zijn werk zichtbaarder maken voor publiek door het tentoon te stellen in musea. De schenking Lucebert past in een reeks schenkingen uit nalatenschappen van kunstenaars die van belang zijn voor het Nederlandse erfgoed.

In een begeleidende publicatie zal in woord en beeld inzicht worden gegeven in de rol die het ICN vervult in het beheren van een collectie kunstwerken van een prominente Nederlandse kunstenaar. In deze publicatie zullen tevens de geëxposeerde werken worden afgebeeld, vergezeld van een kunsthistorische beschouwing.

Gegevens expositie
Schenking Lucebert
schilderijen en werken op papier uit de collectie van het Instituut Collectie Nederland 15 december 2007 tot en met 2 maart 2008

Openingstijden

dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur

Voor meer informatie over de tentoonstelling en/of digitaal beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Lies Netel, conservator van het Museum Henriette Polak (0575-439470, l.netel@zutphen.nl) of Frederieke Jeletich, projectmedewerker pr, (06-21632067, post@cultuurproject.nl).

|          |Met vragen over de schenking Lucebert en het Instituut     |
|               |Collectie Nederland kunt u terecht bij Marina Raymakers,   |
|               |hoofd Communicatie en informatie                           |
|               |(020-3054697, 06-29107976, marina.raymakers@icn.nl)        |

---- --