Ingezonden persbericht


22 november 2007

Persuitnodiging Russische sprookjes, volksverhalen en legenden

De directie van het Groninger Museum heeft het genoegen u uit te nodigen voor de persbijeenkomst ter gelegenheid van de tentoonstelling Russische sprookjes, volksverhalen en legenden op vrijdag 14 december 2007 om 14.00 uur in het Groninger Museum.

Van 15 december 2007 tot en met 6 april 2008 presenteert het Groninger Museum de tentoonstelling Russische sprookjes, volksverhalen en legenden. Hoogtepunten in deze tentoonstelling zijn vooral de schilderijen van Viktor Vasnetsov, Nikolaj Roerich, Michail Vroebel, Elena Polenova en Vasili Kandinsky en de illustraties van Ivan Bilibin.

Hoewel sprookjes al honderden jaren in de folkloretraditie voorkwamen, werden ze pas in de negentiende eeuw een volwaardig thema binnen de schilderkunst. De aandacht voor Russische legenden en sprookjes bloeide in deze periode op en kwam voort uit een verlangen om terug te grijpen op de traditie die uiting gaf aan het echte Rusland. Deze zoektocht naar de oorspronkelijke Russische traditie was uniek en leidde tot een eigen stijl in de Russische schilderkunst waarvan Viktor Vasnetsov een van de belangrijkste vertegenwoordigers werd.

Na Ilja Repin, Het Russische Landschap en In dienst van Diaghilev zal dit de vierde tentoonstelling zijn die aan de Russische kunst is gewijd.

Activiteiten
Tijdens de tentoonstellingsperiode zijn er vele activiteiten voor jong en oud. Voor kinderen zijn er voorleesmiddagen, het kinderatelier, een speurtocht, muzikaal verteltheater en kindertheater. Voor volwassenen zijn er lezingen, muziek, theater, een vertelconcert, vertellingen, poëzie, de documentaire van de AVRO en dans.

Catalogus
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt begin december de catalogus Russische sprookjes, volksverhalen en legenden, dat wordt uitgegeven in samenwerking met NAi Uitgevers. Nederlandse editie, ISBN 978-90-5662-607-5, ¤ 29,50, Engelse editie, ISBN 978-90-5662-608-2, ¤ 35,00 www.naipublishers.nl.

Sprookjesboek
Russische sprookjes. Met illustraties van Ivan Bilibin Kleurrijk geïllustreerd, 72 pagina's, gebonden 22,5 x 28,5 cm ISBN 978-90-5662-641-9, ¤ 15,00. Het boek wordt uitgegeven in samenwerking met NAi Uitgevers.

Bestellen:

Russische sprookjes, volksverhalen en legenden + 2 CD's / druk 1
Russische sprookjes, volksverhalen en legenden + 2 CD's / druk 1
D. Jackson
Russian Legends, Folk Tales and Fairy Tales / druk 1
Russian Legends, Folk Tales and Fairy Tales / druk 1
D. Jackson
Russische Sprookjes / druk 1
Russische Sprookjes / druk 1
-