fototentoonstelling Rotterdamse Portretten

25/10/2007 15:18



Historisch Museum Rotterdam



fototentoonstelling
Rotterdamse Portretten
door Eric van der Schalie
Museum De Dubbelde Palmboom
15 december 2007 t/m 23 maart 2008

Het werk van fotograaf Eric van der Schalie (1954) is onlosmakelijk verbonden met de stad Rotterdam. Binnen dat oeuvre vormen zijn portretten een bijzondere eenheid. Van 15 december 2007 tot en met 23 maart 2008 is zijn foto-installatie Rotterdamse Portretten te zien in Museum De Dubbelde Palmboom.

Van der Schalie maakt al meer dan dertig jaar portretten. In opdracht, op verzoek en op eigen initiatief. De ruim duizend portretten die hij de afgelopen decennia maakte laten niet alleen de ontwikkeling van de stad zien, maar ook de persoonlijke artistieke groei van de kunstenaar.

Experiment
In de jaren zeventig experimenteerde Van der Schalie met vorm en inhoud. Grove korrel, bewegingsonscherpte en een voorkeur voor zwart-wit bepaalden de expressiviteit van zijn werk. Aan het begin van de jaren tachtig verandert zijn aanpak. Door de opdracht voor het boek 'Die stad komt nooit af' gaat hij anders tegen de relatie tussen mens en stad aankijken. Zijn werk uit die periode weerspiegelt de dynamiek van het nieuwe bouwen en de reacties daarop van de geportretteerde inwoners. De omgeving waarin de foto's zijn gemaakt, speelt een grote rol. In de jaren negentig verlegt Van der Schalie zijn werkterrein van buiten naar binnen. Rotterdammers worden in hun (werk)omgeving gefotografeerd. Af en toe gebruikt de fotograaf kleur.

Van uitbundig tot sober
Na 2000 onderscheiden de portretten zich door een toenemende versobering. De fotograaf zoekt niet langer naar indrukwekkende stadsdecors of barokke poses, maar verplaatst alle aandacht naar de expressie van het gezicht en de handen. De omgeving is niet langer van belang en wordt vervangen door een zwarte en neutrale achtergrond. De foto-installatie Rotterdamse Portretten laat het beste uit dertig jaar portretkunst van Eric van der Schalie zien.

Tentoonstelling: Rotterdamse Portretten door Eric van der Schalie Datum: van 15 december 2007 t/m 23 maart 2008
Locatie: Museum De Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12 3024 RM Rotterdam www.historischmuseumrotterdam.nl Openingstijden: Di t/m zon 11.00-17.00 uur

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.hmr.rotterdam.nl