NCRV

Wonderlijke wegen

Wonderlijke wegen in de Betuwe

Zaterdag 15 december

19.00 uur, Nederland 2

In het NCRV-programma Wonderlijke wegen gaat Ernst Daniël Smid op zoek naar bijzondere en waargebeurde verhalen uit het verleden. Op zaterdag 15 december de verhalen van de 18e eeuwer Isaac Steven van Delen tot Schonenburg uit Tiel en dorpspastoor Reijner Joosten in het Middeleeuwse Brakel.

Op de avond van 9 mei 1761 stormt Isaac Steven van Delen tot Schonenburg het huis van zijn schoonouders binnen en steekt zijn schoonvader baron Diederik Louis van Brakel dood. Isaac wordt gearresteerd en in de cel gegooid. Maar enige dagen later ontvlucht hij met hulp van zijn kersverse vrouw Margaretha, de dochter van de vermoorde baron. Het leek zoân âhappy familyâ, de voorname familie van Brakel, maar daar is in één klap een eind aan gemaakt. Wat heeft zich al die jaren achter de keurige façade van het chique Ambtmanshuis in Tiel afgespeeld wat het daglicht niet verdragen kon?

Reijner Joosten is een geliefd dorpspastoor in het Middeleeuwse Brakel. Maar hij verzwijgt voor de kerkelijke autoriteiten dat hij getrouwd is en elf kinderen heeft. De eigenzinnige Reijner heeft een broertje dood aan wetten en regels en lapt het celibaat aan zijn laars. Maar hij wordt overmoedig en dat brengt hem uiteindelijk in conflict met de kerk. En dan verandert hij van een zelfingenomen mens in een wraakzuchtig persoon. De gevolgen zijn desastreusâ¦.