NEN


Leidraad in de maak voor de registratie van fijn stof

Op verzoek van het ministerie van VROM gaat NEN een nieuwe Nederlands Technische Afspraak (NTA) opstellen voor de registratie van fijn stof.

De onzekerheden in de registratie van emissies van fijn stof zijn (te) groot, en beleidsmatig ongewenst:

- De relatieve bijdrage van diverse broncategorieën aan de concentratie van fijn stof in de buitenlucht - en aan de overschrijding van wettelijke grenswaarden voor PM10 en (straks) PM2.5 - vertoont daarmee een te grote onzekerheid;
- Internationaal moet gerapporteerd worden over de emissies van PM10 en PM2.5, ook omdat internationale (EU, UNECE) afspraken verwacht worden over emissieplafonds voor fijn stof.

Eenvoudiger rapporteren
Momenteel wordt het Milieujaarverslag herzien, als gevolg van de komst van de EG-verordening PRTR. Voorgesteld is om de drempel voor het door individuele bedrijven rapporteren van fijn stof emissies (PM10) te verlagen van 10.000 naar 5.000 kg. Waarschijnlijk moeten daardoor meer bedrijven rapporteren. VNO/NCW ziet dit rapporteren graag eenvoudiger en eenduidiger. VROM heeft VNO/NCW toegezegd daartoe een Handboek registratie fijn stof te ontwikkelen. Op verzoek van de directie Klimaatverandering en Industrie van VROM wordt dit handboek gepubliceerd als Nederlands Technische Afspraak (NTA 8029). Voor het ontwikkelen van de NTA zet NEN een werkgroep op en ook de projectorganisatie is in handen van NEN.

Aanmelden
Belangstellenden voor deelname aan de werkgroep kunnen zich tot uiterlijk 18 januari 2008 aanmelden bij NEN-Milieu, Caroline van Hoek, telefoon (015) 2 690 249, e-mail: caroline.vanhoek@nen.nl.