Ingezonden persbericht

JOVD: Haal de teelt uit het donker!

JOVD voor legalisering productie & handel softdrugs

Den Haag, 13 december 2007- De JOVD roept het kabinet op het ongeloofwaardige Nederlandse softdrugsbeleid te hervormen. Het ridicule gedoogbeleid moet volgens de jonge liberalen overboord. In plaats hiervan moeten onder controle van de overheid het gebruik, de handel en de productie van softdrugs gelegaliseerd worden. Als het hiervoor nodig is internationale verdragen aan te passen, dan moet het kabinet zorgen dat dit gebeurt.

De JOVD sluit zich hiermee gedeeltelijk aan bij de brief van een aantal prominenten aan de premier. In deze brief wordt gepleit voor het gedogen van de productie van softdrugs en het bevoorraden van coffeeshops. Volgens de JOVD moet Nederland echter af van het gedoogbeleid en is de tijd rijp voor legalisering. "Het repressieve beleid van de overheid zorgt ervoor dat de georganiseerde misdaad steeds meer grip krijgt op de handel. Dit is ronduit gevaarlijk. Daarom moeten er stappen gezet worden richting legalisering, met regulering door de overheid", zegt landelijk voorzitter Jeroen Diepemaat.

"Het Nederlandse gedoogbeleid is behalve gevaarlijk, ook volstrekt ongeloofwaardig. Een coffeeshophouder mag wel drugs aan zijn klanten verkopen, maar degenen die de coffeeshops van wiet voorzien zijn strafbaar. Coffeeshophouders worden hierdoor gedwongen zaken te doen met lieden waarmee ze dat liever niet doen. Een belachelijke en onhoudbare situatie", aldus Diepemaat. Legalisering dient te gebeuren onder controle en regulering van de overheid. Diepemaat: "Met de legalisering krijgt de overheid meer mogelijkheden om controle uit te oefenen op de productie van en handel in softdrugs. Wanneer verouderde internationale verdragen legalisering in de weg staan, moet het kabinet zorgen dat deze worden aangepast."

Voor de overheid is tevens een grote rol weggelegd wanneer het aankomt op voorlichting over en regulering van het gebruik van softdrugs. "Het is de taak van de overheid om de Nederlandse bevolking te wijzen op de nadelen van het gebruiken van softdrugs. Ook kunnen er accijnzen worden ingesteld voor de consumptie van softdrugs. Vervolgens kunnen volwassenen prima voor zichzelf bepalen of ze softdrugs willen gebruiken", aldus Diepemaat. Met de brief van een aantal prominenten aan de premier en de steun van de JOVD hopen de jonge liberalen dat het Nederlandse drugsbeleid eindelijk eens volwassen wordt gemaakt.

* * *


Ingezonden persbericht