Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Wetsvoorstel: CJIB moet vergoeding voor slachtoffers gaan innen NVI plaatst vraagtekens bij inzet CJIB voor incasso schadevergoedingen

Bussum, 14 december 2007 - De Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI) voelt weinig voor het plan om het Centraal Juridisch Incassobureau (CJIB) in te zetten bij het innen van bedragen die daders van gewelds- en zedendelicten hun slachtoffers verschuldigd zijn. "Een prima plan om als overheid de schadevergoeding aan slachtoffers van misdrijven voor te schieten", reageert NVI-voorzitter Jet Creemers. "Maar laat de vordering van deze vorderingen dan wel over aan instanties die hierin zijn gespecialiseerd, de incassobureau's met het NVI-keurmerk."

Het initiatief vloeit voort uit het wetsvoorstel van PvdA-Kamerlid Wolfsen om toegekende schadevergoedingen voortaan vooruit te betalen en vervolgens op de veroordeelde te verhalen. Zo ontvangen slachtoffers van misdrijven het bedrag sneller en zijn ze minder afhankelijk van de betalingsbereidheid van de dader. Het CJIB is volgens Wolfsen de aangewezen instantie om zich bezig te houden met het innen van het geld bij de daders. Minister Hirsch Ballin (Justitie) wil dit plan overnemen.

De NVI zet daar echter haar vraagtekens bij. Jet Creemers: "Hoe kan men garanderen dat dit proces correct verloopt? En hoe gaan we dat controleren? Het lijkt ons verstandiger om het incasseren over te laten aan een van de NVI-leden. Die voldoen aan het Incasso Keurmerk, wat betekent dat zij zich aan een strenge gedragscode dienen te onderwerpen, die waarborgt dat de uitgevoerde activiteiten correct, betrouwbaar en zorgvuldig worden uitgevoerd. Het CJIB heeft ervoor gekozen om geen lid te worden van de NVI en is daarom niet verplicht om zich aan die strenge gedragscode te houden. Bovendien hebben NVI-leden uitgebreide ervaring met problematische schuldenaars op diverse gebieden, terwijl het CJIB zich juist hoofdzakelijk bezighoudt met het innen van verkeersboetes." Jet Creemers vraagt zich verder af waarom de keuze voor de incasserende instantie niet verloopt via een aanbestedingsprocedure. "Dat is eerlijker en maakt direct inzichtelijk wat de goedkoopste en meest resultaatgerichte manier is. Daar vaart iedereen wel bij. Inclusief de belastingbetaler, want die mag toch uiteindelijk niet voor de kosten opdraaien. Uitbesteding van de incasso aan een NVI-lid waarborgt bovendien uitkering en inning niet in één hand worden gelegd, hetgeen belangenverstrengeling voorkomt. In het voorstel van Wolfsen lijken hiervoor onvoldoende waarborgen ingebouwd."

Over NVI
De NVI is in 1989 opgericht op initiatief van een aantal incasso-ondernemingen in Nederland bij gebrek aan regelgeving door de Nederlandse overheid. NVI-leden willen zich onderscheiden van organisaties en personen die een oneerlijke en ongeoorloofde incasso-praktijk beoefenen.

De vereniging heeft zich ten doel gesteld een verantwoorde werkwijze van incasso-ondernemingen in het maatschappelijk bestel te bewerk-stelligen en de beroepsbelangen van incasso-ondernemingen in de meeste uitgebreide zin van het woord te behartigen. De NVI streeft naar een verdere professionalisering van de branche en het verbeteren van het imago. Het Incasso Keurmerk is een initiatief van de NVI. Met het Incasso Keurmerk wil de NVI de overheid, opdrachtgevers, bedrijven en consumenten het vertrouwen en de zekerheid geven dat de incasso-activiteiten van ondernemingen met het Incasso Keurmerk correct , betrouwbaar en zorgvuldig worden uitgevoerd.


Noot voor de redactie,