European Union



Brussel, 14 december 2007

Fusies: Commissie keurt voorgenomen overname van ICI door Akzo Nobel voorwaardelijk goed

De Europese Commissie heeft de voorgenomen overname van het Britse Imperial Chemical Industries ("ICI") door het Nederlandse Akzo Nobel krachtens de EU-concentratieverordening goedgekeurd, op voorwaarde dat de onderneming bepaalde activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en België, alsmede een belang in de kleefstoffenproducent Purbond AG, afstoot. Gezien de door de partijen voorgestelde corrigerende maatregelen, concludeert de Commissie dat de transactie de daadwerkelijke concurrentie in de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan, niet significant zal belemmeren.

Akzo Nobel N.V. is actief op het gebied van gezondheidsproducten, coatings, kleefstoffen en chemicaliën.

ICI produceert en verkoopt coatings, kleefstoffen, zetmeelspecialiteiten, polymeren en elektronische materialen.

Tijdens haar onderzoek stelde de Commissie ernstige mededingingsbezwaren vast met betrekking tot de markten voor decoratieve coatings in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en België, alsook op de EER-markt voor industriële kleefstoffen voor samengesteld hout.

Om tegemoet te komen aan de bezwaren van de Commissie, stelde Akzo Nobel voor zo goed als al haar decoratieve-coatingactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, met inbegrip van de productie-installaties en het distributienetwerk, te verkopen. In België verbond Akzo Nobel zich ertoe bepaalde merken van decoratieve coatings te verkopen of in licentie te geven. Wat betreft kleefstoffen voor samengestelde houtproducten, zou zij het belang van ICI in Purbond AG eveneens verkopen. Door deze toezeggingen van Akzo zullen de vastgestelde overlappingen of cumulatie van marktaandelen op het gebied van decoratieve coatings en industriële kleefstoffen verdwijnen en krijgen klanten de kans hun producten bij alternatieve leveranciers te betrekken. De Commissie concludeerde derhalve dat de verbintenissen voldoende zijn om haar bezwaren weg te nemen. Aanvullende informatie over deze zaak zal beschikbaar zijn op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m95.html#m_47 79