Ingezonden persbericht


Persbericht

Cybercriminelen shoppen voor kerst online

G DATA waarschuwt voor virussen en geeft 7 tips om veiliger online te shoppen

Amsterdam, 14 december 2007 - Shoppen op internet is gemakkelijk, bespaart geld en wordt almaar populairder. Met kerst draaien de webwinkels dan ook overuren. Het is niet alleen een drukke tijd voor de aanbieders, maar ook voor cybercriminelen. Ze gebruiken verschillende geavanceerde trucs, zoals het traditionele phishing met e-mails, drive-by infecties en met malware geïnfecteerde e-cards. Vooral deze laatste vorm is gevaarlijk, omdat criminelen het gebruiken om je systeem te infiltreren met een schadelijke code. G DATA, specialist in internetbeveiliging, adviseert om meteen alle kerst- en donatiemails van onbekende afzenders te deleten. Een nog veel groter mogelijk gevaar schuilt in de Trojan horses, die tijdens het online shoppen inloggegevens opslaan en deze automatisch doorsturen naar cybercriminelen.

Op het laatste moment vanuit je luie stoel online kerstinkopen doen, met één druk op de knop en gemakkelijk met je creditcard betalen: in deze feestmaand doen de webwinkels goede zaken. Alleen al in Nederland zijn er in de afgelopen tweeënhalve week voor 130 miljoen euro(1) online aankopen gedaan. Vanzelfsprekend trekt dit ook cybercriminelen aan die op zoek gaan naar bruikbare informatie. Miljoenen spam- en phishingmails overspoelen onze inbox. En het doel is het stelen van inloggegevens voor online bankieren, veilingsites en creditcardinformatie.

En toch is dit maar één kant van de phishing medaille. De overweldigende meerderheid van aanvallen komt namelijk van Trojan horses. Wanneer je computer wordt geïnfecteerd door middel van een e-mail bijlage, download, anonieme internetworm of via een website, kun je gemakkelijk duizenden euro's verliezen. Gespecialiseerde Trojans houden zich schuil op de achtergrond en wachten tot de gebruiker naar een online bank of webwinkel gaat. Zodra de inlogpagina bezocht wordt, wordt de software om de data te stelen geactiveerd en stuurt alle input naar de servers van datadieven. Met deze gestolen data kunnen de cybercriminelen op kosten van de gedupeerde gaan shoppen.

G DATA geeft 7 tips om veiliger online te shoppen en de cybercriminelen te slim af te zijn:


1. Installeer voor en tijdens het online winkelen effectieve software voor internetbeveiliging met een geïntegreerde firewall die bescherming biedt tegen virussen, phishing en spam en verifieer continue al het HTTP verkeer voor schadelijke codes.


2. Zorg ervoor dat je Windows en virusbescherming beiden up-to-date zijn en installeer de Security Updates en Patches voor je belangrijkste applicaties.


3. Software hackers exploiteren momenteel 'security loopholes', ofwel gaten in de beveiliging in WinZip, Acrobat Reader, Quicktime en Flash. Als je deze programma's gebruikt, update ze dan zo snel en zo vaak mogelijk.


4. Als je online aan het winkelen bent, let dan op de authenticiteit van de site waarop je surft. Normaal gezien begint de URL met https:// en is het eraan gekoppelde SSL certificaat te verifiëren.


5. Delete e-mails die schijnbaar van banken of webwinkels komen en waarin je gevraagd wordt je inloggegevens te geven. Bonafide websites sturen nooit dit soort vragen en al helemaal niet per e-mail.


6. Mocht je een e-card van een onbekende afzender ontvangen, gooi hem dan meteen in je prullenbak. Online criminelen gebruiken e-cards om schadelijke codes over te brengen, vooral tijdens de feestdagen. Hetzelfde geldt voor screensavers, filmpjes en andere Kerst-gimmicks.


7. Na het registreren bij een webwinkel moet je nooit vergeten uit te loggen! Anders blijven de cookies geldig en kan iedereen onder jouw naam winkelen of je privé-gegevens bekijken en gebruiken.

"Criminelen hebben de omvang van hun netten voor de feestmaand vergroot. Phishingmails van bijvoorbeeld banken moeten direct verwijderd worden. Trojan horses geven een nog veel gevaarlijker toegangsmethode, omdat vele gebruikers er helemaal niet van op de hoogte zijn dat deze een extra veld of een hele pagina aan de inlogpagina toevoegen. Op deze manier verkregen data zorgt ervoor dat de vervolgtransacties heel snel worden afgehandeld. Andere zogenoemde 'banking Trojans' wachten tot alle data is ingevoerd voordat ze je browser overnemen. Accountgegevens worden dan dusdanig veranderd dat het geld wordt overgemaakt naar de bankrekening van tussenpersonen en dan zo snel mogelijk naar Oost-Europa. Het slachtoffer merkt hier niets van, omdat de antwoorden van de bank vervalst worden door de banking Trojan", aldus Ralf Benzmüller, hoofd van de G DATA Security Labs.

Over G DATA Security
G DATA Security is een specialist in internetbeveiliging en een pionier op het gebied van virusbescherming. G DATA ontwikkelde ruim 20 jaar geleden al zijn eerste antivirusprogramma. Geen enkele andere Europese beveiligingsleverancier heeft de afgelopen vijf jaar meer nationale en internationale testoverwinningen geboekt dan G DATA. Zo won G DATA in 2007 in Nederland onder meer tests van de Consumentenbond (Beste Koop) en van computerblad PCM (Beste Koop en Beste Product).

Als kwaliteitsleider combineert G DATA de beste beveiligingstechnologieën ter wereld in zijn producten. Voorbeelden hiervan zijn de DoubleScan-technologie met twee onafhankelijke virusscanners of de real time beveiliging van het OutbreakShield. De productportfolio van G DATA Security omvat beveiligingsoplossingen voor eindgebruikers, middelgrote en grote ondernemingen.

G DATA beveiligingsoplossingen zijn beschikbaar in de VS, Japan, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje, Canada, Polen, Korea, Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en Luxemburg. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Bochum (Duitsland). Meer informatie is te vinden op www.gdata.nl.

# # #

Meer informatie over G DATA
Edelman
Nina Breuning
T 020 30 10 980
E Nina.Breuning@edelman.com

G DATA
Thorsten Urbanski
T +49 (0) 234 9762-239
E Thorsten.urbanski@gdata.de

(1) (1) Dit blijkt uit een telefonische enquête onder leden van Thuiswinkel.org, de branchevereniging van thuis- en webwinkels in Nederland.