Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 14 december

Fryslân, 14-12-2007 o Politieberichten van donderdag 13 december 07.00 uur tot vrijdag 14 december 07.00 uur

Burgum/Wolvega: inbraak in bouwketen
De politie onderzoekt drie inbraken in de nacht van woensdag op donderdag in bouwketen. Op een bouwterrein aan de Tuorrebout in Burgum werd het slot van een keet geforceerd. Er werden een afkortzaag, twee dakvensters, een leidingfrees en een diamant dozenboor gestolen. Op een bouwterrein aan de Citroenvlinder in Wolvega werd in twee keten ingebroken. In beide gevallen werd een raam opengebroken. Hier werd een aanzienlijke hoeveelheid gereedschap en frisdrank gestolen.

Drachten: aanrijding met letsel
De politie heeft donderdagochtend een aanrijding afgehandeld op de Dr. M.L. Kingsingel. Een 54-jarige automobilist uit Drachten kwam uit de richting van de Eikensingel en reed in de richting van de Kingsingel. Een 19-jarige fietsster uit Drachten kwam uit de richting van de Burg. Wuiteweg en ging in de richting van Het Zuid. Bij de rotonde botste de auto tegen de fietsster, terwijl zij overstak. Het slachtoffer is per ambulance, met nekklachten, overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Terschelling: snelheidscontrole
De politie heeft donderdagochtend een snelheidscontrole gehouden op de Hoofdweg. Er zijn circa 80 voertuigen gecontroleerd. Eén automobiliste reed te snel. De vrouw reed 77 km per uur, waar 60 is toegestaan.

Sneek: identiteit dode vrouw vastgesteld
De politie heeft donderdag de identiteit kunnen achterhalen van het stoffelijk overschot dat woensdagmiddag in de Broeresloot is aangetroffen. Het gaat om een 49-jarige inwoonster van Sneek. De politie is door een buurman gebeld die de vrouw al enkele dagen niet had gezien. Er is geen aanwijzing voor een misdrijf.

Oldelamer: aanrijding met licht letsel
De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding afgehandeld op de Hoofdweg. Een 21-jarige automobiliste uit Oldetrijne kwam uit de richting Wolvega en wilde linksaf slaan. Ze vergat hierbij richting aan te geven. Een 36-jarige automobiliste uit Munnekeburen wilde deze bestelwagen voor haar inhalen. Net op dat moment gaat de vrouw uit Oldetrijne naar links, met een aanrijding tot gevolg. Beide voertuigen raken in de sloot. De auto van de vrouw uit Munnekeburen komt zelfs op de kop in de sloot te liggen. Hoewel de sloot niet diep is, heeft de vrouw een paar angstige momenten doorgestaan. Door een passant en een onwonende is eerste hulp verricht. De vrouw uit Oldetrijne is met een lichte hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Kollumerland/Dokkum: snelheidscontrole
De politie heeft donderdagochtend gecontroleerd op de Lauwersmeerweg. Ter plaatse is 80 km per uur toegestaan. In totaal zijn 370 voertuigen gecontroleerd, 128 reden te snel, waarvan de snelste 122 km per uur reed. Tussen 11.00 en 13.00 uur is gecontroleerd op snelheid binnen de bebouwde kom van Dokkum. Ter plaatse is 50 km per uur toegestaan. Er zijn 736 voertuigen gecontroleerd, 214 reden te snel, de snelste reed 98 km per uur.

Drachten: verdachte aangehouden voor afsteken vuurwerk
De politie heeft donderdagmiddag een 27-jarige inwoner van Drachten aangehouden op de Schwartzenberghlaan. De politie hoorde een enorm harde knal. Verderop in de straat stond een groepje jeugd en werd nog een stuk rookontwikkeling gezien. Een man fietste weg bij de komst van de politie. De fiets had een kinderzitje met daarin een plastic zak. Het vermoeden bestond dat er vuurwerk in de zak zou zitten. Hierop is de fietser staande gehouden. In het tasje zaten vier dozen met vlinderbommen, 39 stuks in totaal. Hierop is de man aangehouden voor het ongeoorloofd voorhanden hebben van vuurwerk en overgebracht naar het bureau. De man beweerde dat hij het vuurwerk had willen verkopen. Het vuurwerk is in beslag genomen.

Berlikum: snelheidscontrole na klachten
De politie heeft donderdagmiddag naar aanleiding van klachten een half uur gecontroleerd op snelheid op de Hofsleane, ter hoogte van de Tsjerkestrjitte. Hoewel de politie zich voor kan stellen dat bewoners denken dat er te snel wordt gereden, viel de snelheid mee. De meeste voertuigen reden tussen de 35 en 45 km per uur. Twee bestuurders reden de snel, zij reden net boven de 50 km per uur.

Sneek: controle bij wegwerkzaamheden
De politie heeft donderdagmiddag op snelheid gecontroleerd op de Stadsrondweg Zuid. Ter plaatse geldt een tijdelijke snelheidsmaatregel van 50 km per uur. Er zijn 11 bekeuringen uitgeschreven voor automobilisten die meer dan 25 km per uur te snel reden. De snelste reed 94 km per uur. s Avonds zijn 20 fietsers bekeurd in de omgeving van de Leeuwarderweg, omdat zij niet de juiste of geen verlichting voerden.

Leeuwarden: aanhouding dealer
De politie zag donderdagavond dat een 23-jarige dealer zonder vaste woon- of verblijfplaats drugs verkocht aan een klant in de Blokhuissteeg. De klant, een 31-jarige inwoner van Beetsterzwaag, kocht vier bolletjes cocaïne. De dealer is aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Zandhuizen: woning in brand
Donderdagavond is een woning aan de Oldeberkoperweg afgebrand, alleen de voorgevel en een slaapkamer zijn overeind blijven staan. De politie heeft met twee wagens de omgeving af`gezet. De brandweer van Noordwolde en Oldeberkoop waren ter plaatse. De technische recherche zal vrijdag een onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand. Er zijn geen gewonden gevallen, de bewoners waren niet thuis ten tijde van de brand.

Leeuwarden: actie preventief fouilleren
De politie heeft donderdagmiddag- en avond een preventief fouilleeractie gehouden in het centrum van Leeuwarden. In totaal zijn 18 agenten ingezet, die 172 mensen gefouilleerd hebben en 46 voertuigen doorzocht in het veiligheidsrisicogebied in de Leeuwarder binnenstad. Er zijn twee houten knuppels, twee schroevendraaiers en acht messen in beslag genomen. Op de Wirdumerdijk werd de auto van een 21-jarige inwoner van Wommels doorzocht. Onder de bijrijderstoel werden 118 nitraatbommen aangetroffen. De man kreeg proces-verbaal, het vuurwerk is in beslag genomen. In een auto die werd gecontroleerd op het Beursplein werden acht nitraatbommen aangetroffen. Tegen de bestuurder, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden, is proces-verbaal opgemaakt. Op de Wirdumerdijk werd op de achterbank van een auto een doos vuurwerk met 1000 nitraatbommen aangetroffen. De twee inzittenden, een 25-jarige inwoner van Tytsjerk en een 22-jarige inwoner van Suwald, zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau. Verder is 13-maal bekeurd voor fout bekeuren, eenmaal voor wildplassen en tweemaal voor het drinken van alcohol op straat.

Dokkum: rijden onder invloed, rijbewijs ingevoerd
De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 35-jarige automobilist uit Dokkum. De politie zag dat op de Harddraversdyk straatmeubilair was aangereden en er een oliespoor liep naar de Zwaluwstraat. Hier werd een auto aangetroffen met aanzienlijke schade aan de voorzijde. De gemeente is in kennis gesteld om de olie op te ruimen. De politie is vervolgens naar adres van de eigenaar van de auto gegaan. De man bekende te hebben gereden, van een aanrijding wist hij zich niets te herinneren. Op het bureau blies de man 775 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur.

Dronrijp: woning in brand
Donderdagavond kreeg de politie een melding van een schoorsteenbrand in een woning aan de Puoldyk. Ter plaatse bleek dat de brand zich al verder had verspreid op de bovenste verdieping. De vier bewoners, waaronder twee kleine kinderen, hadden de woning al verlaten. De brandweer kon de brand beperken tot een zolderbrand. Omdat de bewoners misschien rook hadden ingeademd, heeft ambulancepersoneel de bewoners gecontroleerd. Een 31-jarige bewoner is vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De twee kinderen hebben een Good bear van de politie gekregen.

Drachten: aanhouding op heterdaad
De politie heeft vrijdagochtend een 34-jarige inwoner van Harkema aangehouden. De politie was in verband met een inbraakalarm gegaan naar een pand aan de Dukdalf. Van het pand was een raam ingegooid en in de omgeving werden diverse schoensporen aangetroffen. Op de Hemmen werd de inwoner van Harkema, verstopt achter een auto, aangetroffen. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau. De schoenen van de verdachte kwamen overeen met de sporen bij het pand. De schoenen zijn derhalve in beslag genomen. Er waren geen goederen gestolen, wel veel spullen overhoop gehaald. Aangifte zal nog worden gedaan.