Ingezonden persbericht

'Omgaan met geld moet schoolvak worden'

Start geldlessen zo vroeg mogelijk

Amsterdam, 14 december 2007 - Kinderen moet meer verantwoordelijkheidsgevoel worden bijgebracht met betrekking tot hun uitgaven. "Een taak voor ouders én school," is de mening van bijna alle Nederlanders (85 procent). Een meerderheid van de ouders vindt dat omgaan met geld op school moet worden geleerd. Bovendien zouden ze graag zien dat de geldlessen al op jonge leeftijd van start gaan: een op de zeven Nederlandse ouders is namelijk bang dat hun kinderen later niet bewust met geld zullen omgaan. Dit blijkt uit onderzoek van InterBank onder 612 Nederlanders.

Eigen schuld, dikke bult?
Driekwart van de ouders is bezorgd dat wanneer kinderen vroeg schulden hebben, ze later ook geldproblemen houden. Een meerderheid van de Nederlanders geeft de huidige consumptiemaatschappij hiervan de schuld (58 procent). Een op de zeven Nederlandse ouders is zelfs van mening dat hun kinderen altijd alles willen hebben, alleen het duurste is goed genoeg voor hen. Overigens proberen ouders zich er niet door te laten beïnvloeden. Slechts een enkeling heeft het gevoel dat ze niet kunnen achterblijven als vriendjes of vriendinnetjes meer zakgeld krijgen en voelt zich genoodzaakt het zakgeld van hun eigen kind te verhogen (7 procent).

Schade en schande
Ruim een op de drie ouders is zelf door schade en schande wijzer geworden wat geldzaken betreft. Daar willen ze hun kinderen voor behoeden. "Door erover te praten en uitleg te krijgen, leren kinderen om te gaan met geld," aldus 63 procent van de ouders. Zelf leveren ze een bijdrage door kinderen een eigen spaarpot of -rekening te laten beheren (73 procent), zakgeld te geven (56 procent) en door goed gedrag of een goede prestatie te belonen (33 procent). Maar het merendeel van de ouders vindt dat leren omgaan met geld ook buiten het gezin hoort plaats te vinden en zou graag zien dat er een schoolvak aan wordt besteed (56 procent).

Ook het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) beaamt dat scholen kinderen moeten leren omgaan met geld. "Maar," benadrukt Gabriella Bettonville, communicatiemanager van het Nibud, "ouders zijn de eerst verantwoordelijken voor het financieel opvoeden van hun kinderen." Het Nibud pleit hierbij dat zakgeld geen loon hoort te zijn: het merendeel van de ouders vindt nog altijd dat zakgeldverhoging verdiend moet worden (57 procent).

Lees meer over het onderzoek in het volledige onderzoeksrapport

Over het onderzoek
InterBank laat regelmatig onderzoek doen naar de ervaringen van Nederlanders met hun financiële ruimte om meer inzicht te krijgen in het bestedingspatroon en de motieven voor onder andere sparen en lenen. InterBank ziet het als haar verantwoordelijkheid om haar leningen op verantwoorde en betrouwbare manier te verstrekken via professionele intermediairs, overkreditering te voorkomen en transparant te zijn in de wijze waarop zij zaken doet met tussenpersonen en indirect met consumenten. De uitkomsten van het onderzoek helpen InterBank haar dienstverlening verder te verbeteren en producten te ontwikkelen die aansluiten op de behoeften van consumenten. InterBank werkt hiervoor op regelmatige basis samen met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Blauw Research heeft het onderzoek uitgevoerd onder 612 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot en met 65 jaar.

Over InterBank
In InterBank N.V. heeft een aantal financieringsmaatschappijen hun krachten gebundeld, waaronder Finata Bank, IDM Bank en Mahuko. Gezamenlijk vormen zij de grootste financieringsmaatschappij van Nederland en zijn zij marktleider in consumptief krediet via intermediairs. InterBank is gevestigd in Amsterdam. Daarnaast is InterBank aangesloten bij de brancheorganisatie Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) die zich sterk maakt voor verantwoorde kredietverlening. InterBank werkt exclusief met intermediairs (tussenpersonen) met de labels Finata, IDM, VoordeelBank, De IJssel Budget, Mahuko en Eurofintus. InterBank en de bij InterBank behorende financieringsmaatschappijen zijn geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Meer informatie: http://www.interbank.nl



Ingezonden persbericht