Prijs voor door kinderen beheerde Brede School Bibliotheek

vrijdag 14 december 2007

De Brede School Bibliotheek in Hoorn heeft de Bibliotheek Innovatieprijs (BIP) van de Vereniging van Openbare Bibliotheken gekregen.

De bekroonde bibliotheek wordt volledig beheerd door de leerlingen. Kinderen uit groep 8 lenen de boeken uit, zorgen voor het terugzetten ervan, lezen de kleinere kinderen voor én helpen met zoeken van boeken, bijvoorbeeld via de catalogus. Een grote verantwoordelijkheid die de kinderen serieus dragen. Daarnaast bepalen de kinderen welke activiteiten er zijn, welke boeken er aangeschaft moeten worden en hoe de bibliotheek ingericht moet worden. Ze kiezen zelf het werk dat het beste bij hun competenties past. Volwassenen hebben in dit project een begeleidende rol op de achtergrond.
De jury: Het project neemt de kinderen serieus in hun verantwoordelijkheid voor hun bibliotheek. Er is goed nagedacht over de organisatie doordat er duidelijke werkafspraken zijn gemaakt. De pr is goed geregeld: de bibliotheek haalde zelfs het jeugdjournaal en door de goede inpassing in de Brede School kunnen er ook met de gemeente zakelijke prestatieafspraken worden gemaakt. Dankzij de Innovatieprijs, waaraan een bedrag van 20.000 euro is verbonden, kan het project verder worden ontwikkeld.

Vijf nominaties
Er waren dit jaar 31 inzendingen voor de BIP. Uiteindelijk zijn vijf instellingen genomineerd die echt iets nieuws te bieden hebben. Naast de Brede School Bibliotheek waren dat Kilometerlezen en Boeksurvival van Cubiss, de Rotterdamse Kinderjury, de taalmarkt van bibliotheek Utrecht en Skoolzone van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. De jury bestond dit jaar uit Cathy Spierenburg (voorzitter), zendercoördinator van de kinderzender Z@ppelin en per 1 januari 2008 projectleider crossmediale kinderconcepten en media-educatie bij de NPO, Annemieke Jurgens, directeur van adviesbureau InfoManagement, Toine Maes, directeur van Kennisnet /ict op school, Tom de Rooij, directeur van de Kunstfactor, koepel voor amateurkunst en Mohammed Sini, directeur van ROC Midden-Nederland.