D66

D66 ondersteunt eerste Burgerinitiatief over bio-industrie

13 december 2007

D66 heeft bij de behandeling van het eerste burgerinitiatief in de Kamer het pleidooi voor een verduurzaming van de intensieve veehouderij ondersteund en voorstellen gedaan om alleen nog duurzame soja te importeren en om milieukosten door te berekenen in de prijs van vlees.

Het eerste burgerinitiatief in de Tweede Kamer vraagt deze om de grootschalige bio-industrie waar kippen en varkens onder slechte omstandigheden worden gehouden, tegen te gaan. Het burgerinitiatief vraagt ook aandacht voor de milieuproblemen die door de bio-industrie worden veroorzaakt.

D66 Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya, die dit debat waarnam voor D66 Kamerlid Boris van der Ham die op de Klimaatconferentie in Bali onderhandelt over de aanpak van klimaatproblemen, benadrukte dat er ook over de grens moet worden gekeken om problemen aan te pakken. Koser Kaya: "Het stoppen van de afbraak van oerbossen door grootschalige verbouwing van soja, wat voor diervoeding wordt gebruikt, wordt ook veroorzaakt door Nederlandse vraag naar diervoer. We hebben dus een verantwoordelijkheid om te zorgen dat we niets importeren wat niet op een eerlijke duurzame manier is geproduceerd."

Ook vroeg Koser Kaya aandacht voor de sociaal-maatschappelijke consequenties van de intensieve veehouderij zoals het verdwijnen van veel boerenbedrijven. Maar ook de spiraal naar productie van steeds goedkoper vlees voor de onderkant van de markt waarmee dierenwelzijn geen goed wordt gedaan. Koser Kaya: "Om dit tegen te gaan moet er beter gekeken worden naar de kwaliteit van de productie. Juist ook in samenhang met de milieuconsequenties en door een internationale bril."

D66 wil ook dat de prijs van vlees een eerlijke reflectie is van de volledige kosten en de last op het milieu en vraagt de regering in kaart te brengen welke instrumenten hier het beste voor kunnen worden ingezet.