Ingezonden persbericht


Het Zwanenmeer, de moeder van alle balletten!
Agora, vrijdag 14 december om 20.15 uur

Wie het Zwanenmeer nooit heeft gezien kan zich geen goed beeld vormen van de balletkunst. Sterker: modern ballet is zonder dit meesterwerk niet denkbaar. Het is dan ook niet voor niets dat het publiek wereldwijd niet genoeg kan krijgen van dit staaltje van academisch romantisch ballet. Dat komt natuurlijk door de beroemde muziek van Tsjaikovski, maar zeker ook door de wijze waarop Marius Petipa op die muziek een prachtig bewegingspatroon wist te weven. En het verhaal: de liefde die het kwaad overwint, is natuurlijk ook een geliefd thema.

In de meesterlijke uitvoering door de Staatsopera van Tatarstan zien we schitterende, grootse decors (alweer een nieuwe versie!) en kleurige , rijke kostuums. Het corps de ballet behoort tot een van de 5 besten in de Russische Federatie en de solisten, afkomstig uit alle delen van Rusland, behoren tot de wereldtop!

Het Zwanenmeer vertelt over een jonge prins die tijdens een nachtelijke jachtpartij zijn pijl richt op een zwaan die net op dat moment verandert in een beeldschone jonkvrouw: Odette. Zij vertelt de prins dat de zwanen in het meer eigenlijk mensen zijn, die zijn betoverd. Alleen tussen middernacht en zonsopkomst hebben zij de menselijk gedaante. De betovering kan slechts ongedaan worden gemaakt door iemand die zijn eeuwige liefde aan de zwanenkoningin betuigt. De prins is inmiddels tot over zijn oren verliefd, maar het prille geluk wordt op wrede wijze verstoord door tussenkomst van Odile, de dochter van de tovenaar, verkleed als zwarte zwaan


---- --