Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam/Leidschendam, 14 december 2007

Door Pinnen lagere kosten betalingsverkeer voor
ondernemers

In vijf jaar tijd zijn de kosten van het betalingsverkeer voor de gevestigde detailhandel gedaald van 839 miljoen (2001) naar 788 miljoen (2006). Deze reductie kan voor een belangrijk deel op het conto worden geschreven van de toename van het Pinverkeer in de detailhandel. Ondernemers in de detailhandel en in andere sectoren met toonbankbetalingen kunnen nog veel meer besparen door efficiënter gebruik van betaalmiddelen. Rekenvoorbeelden duiden op tientallen tot zelfs enkele honderden miljoenen besparing. Dit blijkt uit onderzoek door EIM in opdracht van de Nederlandsche Bank en de gezamenlijke toonbankinstellingen1.

Het is een hardnekkig misverstand dat ondernemers juist met veel contante betalingen voordelig uit zijn. Met name in sectoren en branches waar nog veel contant of met creditcards betaald wordt kan door meer te Pinnen flink bezuinigd worden. De huidige Pin-infrastructuur kan nog aanmerkelijk meer transacties aan. Voor de winkelier of horeca-ondernemer kost een éxtra Pinbetaling zelfs minder dan contant.

Pinbetalingen goedkoper geworden
Het onderzoek toont aan dat de gemiddelde kosten van contant en Pin naar elkaar toegroeien. In 1992 was een Pinbetaling nog drie maal zo duur als een contante betaling, in 1998 ging het om een royale factor twee en in 2006 zien we nog maar een paar cent verschil.
De gemiddelde kosten per betaling per betaalmiddel verschillen per sector. In de gevestigde detailhandel gaat het om 18 cent voor contant en 20 cent voor Pin. In de horeca is het 29 cent tegen 34 cent. In deze bedragen zijn de totale kosten van alle betalingen doorgerekend naar de kosten per transactie. Kijk je naar de kosten voor een volgende betaling, dan is Pin goedkoper. Het ontmoedigen van Pin door een opslag te vragen voor lage Pinbetalingen is wat dat betreft niet efficiënt.

Meer Pin gewenst door ondernemers
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, willen ondernemers graag meer Pinbetalingen. Op de vraag aan ondernemers of ze tevreden zijn met de huidige samenstelling van het betalingsverkeer, geeft eenderde aan niet tevreden te zijn en liever meer Pin te hebben.


1 Platform Detailhandel Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie ondersteund door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel.

In haar vergadering van 19 november 2007 heeft het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) de conclusies van het onderzoek besproken. Het MOB spreekt haar tevredenheid uit met de uitkomsten van de studie en constateert dat de studie de beleidsdoelstellingen van het MOB en het in het najaar van 2005 tussen banken en ondernemers afgesloten Convenant Betalingsverkeer ondersteunt. Het MOB roept de betrokkenen partijen op tot concrete acties om het betalen met de Pinpas te stimuleren.