Vereniging van Recreatieondernemers Nederland
P E R S B E R I C H T
Driebergen, 14 december 2007
Recreatiesector wil verruiming van afschrijvingsregels
De recreatiesector maakt zich ernstige zorgen over de consequenties van de nieuwe afschrijvingsregels als gevolg van het beleidsdossier ´Werken aan Winst´. Naast een aanzienlijke vermindering van de financiële ruimte voor innovatie en vernieuwing, blijkt ook de continuïteit van een groot aantal bedrijven in het geding te zijn. RECRON trekt op 13 december opnieuw bij het ministerie van Financiën aan de bel. In een brief roept de vereniging staatssecretaris De Jager op om recreatiebedrijven dezelfde uitzonderingspositie te geven als die van de tuinbouwsector.
Tuinders maken gebruik van een uitzonderingsregel waarbij ze hun kassen volledig mogen afschrijven. De staatssecretaris creëerde deze uitzonderingspositie kort geleden en dat bespaart deze bedrijfstak zo 22 miljoen euro per jaar.
De argumenten van de recreatiesector om een uitzonderingspositie te claimen zijn vergelijkbaar met die van de tuinbouwsector. De meeste gebouwen op recreatieterreinen hebben een korte levensduur en om steeds opnieuw te kunnen investeren en innoveren is het noodzakelijk om die gebouwen volledig af te schrijven. RECRON heeft bij het indienen van het wetsontwerp meermalen bij de staatssecretaris en later bij de minister van Financiën gepleit voor een uitzonderingspositie voor de recreatiesector. Nog tijdens de kamerbehandeling waarin het wetsvoorstel is vastgesteld, is uitdrukkelijk over de positie van de recreatiesector gesproken. Maar al die aandacht heeft niet geleid tot de door RECRON bepleite uitzondering.
De recreatiesector wordt onevenredig hard getroffen door de beperking op de mogelijkheden om af te schrijven op gebouwen. Veelal worden gebouwen op recreatieterreinen na relatief korte tijd gesloopt/weggehaald of vervangen, omdat de markt c.q. de recreant nu eenmaal kwaliteit verlangt en steeds veeleisender wordt ten aanzien van zijn verblijf op een recreatieterrein. Om mee te kunnen groeien met de verwachtingen van zijn gasten, werkt de recreatieondernemer continu in een cyclus van vernieuwing en innovatie. De sector wordt daardoor gekenmerkt door een hoog investeringsniveau.
Uit berekeningen blijkt dat de investeringscapaciteit van recreatieondernemers fors (tot ongeveer 25 procent) gaat afnemen. Daarmee is de continuïteit van de sector, die toch in belangrijke mate bijdraagt aan het Nationaal Product, in geding.
RECRON, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, streeft naar een optimaal ondernemersklimaat in de recreatiebranche en behartigt de collectieve en individuele belangen van de leden. De brancheorganisatie vertegenwoordigt circa 1.800 recreatiebedrijven. Hieronder vallen kampeerbedrijven, bungalowparken, groepsaccommodaties, dagattracties, buitensportbedrijven, zwembaden en sauna's.
---
Noot voor de redactie (