Gemeente Rotterdam

Nr. 240

14 december 2007

Wethouder Karakus geeft startsein voor sloop NSI-terrein

Overdracht onroerend goed Engel een feit

De gemeente Rotterdam heeft sinds vandaag de totale vastgoedportefeuille van Cees Engel officieel in bezit. Het gaat in totaal om 110 woningen, 2 bedrijfspanden, bedrijfsruimten bij woningen en het terrein van de Nederlandse Staal Industrie (NSI) aan de Keileweg. Met deze transactie wil de gemeente definitief een einde maken aan de verloedering en daarmee samenhangende onveiligheid van een groot aantal panden. Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) voegde de daad bij het woord door na het transport bij de notaris direct het startsein te geven voor de sloop van het NSI-terrein.

Het NSI-terrein waar Cees Engel garages en loodsen verhuurde aan autobedrijfjes verkeert in slechte staat. Bovendien veroorzaakten de autobedrijfjes allerlei milieuproblemen. De gemeente zal de loodsen slopen en het gebied herontwikkelen. Ook de aangekochte woningen verkeren in slechte staat. Deze worden deels gesloopt (33 woningen) ten behoeve van een nieuwbouwproject in Delfshaven. De gemeente verkoopt de rest van het woningbezit door aan diverse woningcorporaties die de woningen zullen opknappen. Ook wordt een deel aangeboden als kluswoning.

De gemeente Rotterdam bereikte eerder dit jaar overeenstemming met de vastgoedhandelaar Cees Engel over de aankoop van zijn volledige bezit. Met de transactie komt er een einde aan de jarenlange strijd tussen de gemeente en de vastgoedhandelaar over het onderhoud en de bewoning van de betrokken panden. Een belangrijk onderdeel van de overeenkomst is de afspraak dat Engel geen vastgoed meer mag bezitten en/of exploiteren in de regio Rotterdam-Rijnmond. Daarnaast mag hij zich niet meer bezighouden met hypotheekverlening op onroerend goed. Wethouder Hamit Karakus wil doorgaan met de harde aanpak ten aanzien van malafide huiseigenaren: "We moeten deze huiseigenaren op de hielen blijven zitten en onder druk zetten. Zo zorgen we ervoor dat huisjesmelkerij geen winstgevende zaak meer is in Rotterdam."

Noot voor de redactie/