B EN W BERICHTEN 2007 -" 45 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 11 DECEMBER

Burgemeester

1. (11-12) Het college stelt op woensdag 12 december van 18.00 tot 20.00 uur de Raadszaal van het stadhuis beschikbaar voor een debat over het thema diversiteit tussen studenten van Hogeschool INHOLLAND en de Belgische Artevelde Hogeschool uit Gent. Aan het debat nemen zo'n 70 studenten deel en verschillende leden van de Rotterdamse gemeenteraad. Het debat vindt plaats op initiatief van de CDA-fractie in de raad . Wethouder Orhan Kaya (Participatie en Cultuur) treedt op gastheer.

2. (11-12) Het college stelt op zaterdag 15 maart 2008 tijdens de 21ste editie van het Philharmonisch Gala in De Doelen, 9 tafels beschikbaar voor genodigden van de gemeente Rotterdam . Burgemeester Opstelten treedt hierbij op als gastheer. Het Gala is sinds 1988 het moment waarop vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de politiek en cultuur elkaar ontmoeten.

3. (11-12) Het college stelt op donderdag 17 januari 2008 van 18.00 tot 22.30 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor het nieuwjaarsdiner van the American Chamber of Commerce in the Netherlands . Wethouder Orhan Kaya (Participatie en cultuur) treedt hierbij op gastheer.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs


* (11-12) Het college stelt ¤ 811.767,123,= beschikbaar voor de uitbreiding van het pand van de Paus Johannesschool aan het Stuart Millpad 82, Rotterdam.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (11-12) Het college heeft het raadsvoorstel met de lijst met relevante wet- en

regelgeving voor de rechtmatigheidscontrole door de accountant vastgesteld.


* (11-12) Het college heeft besloten de Verordening op de deelgemeenten en de Verordening financiering decentrale besturen aan te passen. Dat is nodig omdat de Verordening op de deelgemeenten per 1 januari 2008 afloopt. Beide regelingen worden nu bovendien aangepast aan regelgeving die eind vorig jaar op grond van artikel 212 van de Gemeentewet in werking is getreden.

Op dit moment loopt er een discussie over de werking van het

Deelgemeentefonds. Daarbij wordt ook gekeken naar de omvang van taken en

bevoegdheden van de deelgemeenten en naar de manier van financiering. Verder

speelt er nog een discussie over de bestuurlijke organisatie van de gemeente

Rotterdam, vervat in een Plan van aanpak verbetering organisatie Rotterdam. De

wijziging van de twee Verordeningen loopt enigszins vooruit op deze discussies.


* (11-12) Het college tekent hoger beroep aan tegen een uitspraak van de rechtbank Rotterdam. In de uitspraak verbiedt de rechtbank de gemeente om bij de voorgenomen herinrichting van de Hoyledesingel (Hillegersberg) de grond verder op te hogen dan -1,65 meter NAP. Het hoger beroep heeft geen gevolgen voor de feitelijke situatie: hangende het hoger beroep mag niet verder worden opgehoogd dan -1,65 meter NAP.


* (11-12) Het college heeft als enig aandeelhouder van de BV Stadion Sparta Rotterdam besloten de heer E. Gudde op 12 december eervol ontslag te verlenen als directeur van deze BV. Daarnaast heeft het college besloten de heer R. Schalwijk, waarnemend directeur dienst Sport en Recreatie, te benoemen tot directeur van de BV Stadion Sparta Rotterdam. De heer Gudde treedt op 17 december in dienst bij de voetbalorganisatie Feyenoord als algemeen directeur, een functie die zich niet verenigt met het directeurschap bij de BV Stadion Sparta Rotterdam.

Wethouder Economie, Haven en Milieu


* (11-12) Het college van B&W heeft met instemming kennisgenomen van het toetsingsadvies van de commissie mer over de milieueffectrapportages Maasvlakte 2. Daarnaast heeft het college kennisgenomen van de resultaten van overleg en de inspraak over het voorontwerp- bestemmingsplan Maasvlakte 2. Op grond hiervan heeft het college besloten om het ontwerp-bestemmingsplan 'Maasvlakte 2' , het ontwerp tweede partiële herziening bestemmingsplan 'Maasvlakte '81' en het vrijstellingsplan voor de aanleg van Maasvlakte 2 vanaf 4 januari 2008 vrij te geven voor het inwinnen van zienswijzen. Tot slot heeft het college van B&W ingestemd met het verzoek van het Havenbedrijf Rotterdam N.V. om te besluiten vrijstelling te verlenen als bedoeld in art. 17 WRO voor de aanleg en het gebruik van een tijdelijk 'Werkterrein Maasvlakte 1 t.b.v. de aanleg van Maasvlakte 2'

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening


* (11-12) Het college heeft besloten een bezwaar tegen de aankoop van een vastgoedportefeuille niet ontvankelijk te verklaren.


* (11-12) Het college heeft besloten een bezwaar tegen het te laat beslissen op een planschadeverzoek niet ontvankelijk te verklaren. Met een besluit door de raad, voordat het bezwaar binnenkwam, is alsnog tegemoet gekomen aan het belang van de bezwaarmakers.


* (11-12) Het college heeft ingestemd met de tussenrapportage 'stedenbouwkundig plan Lijnbaanhoven, ruimtelijke uitwerking visie Lijnbaankwartier'. De beslissing om wel of niet met de contractpartners de gebiedsafspraken tot uitvoering te brengen is uitgesteld tot 1 maart 2008. Reden hiervan is dat er tijd nodig is om ondermeer de uitkomsten van onderzoeken naar lucht en geluid in het stedenbouwkundige plan te verwerken. Een belangrijk doel van het Masterplan is het Lijnbaankwartier levendiger te maken, door meer woningen en winkels, meer voorzieningen en uitgaansgelegenheden voor cultuur en ontspanning te realiseren.

Wethouder Participatie en Cultuur


* (11-12) Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om een motie van mevrouw P. Wijntuin (PvdA; motie 2006/2826) over homo-emancipatie af te doen. In de motie worden voorstellen gedaan om de homo-emancipatie te bevorderen. Het college stelt dat onder meer onder de vlag van stadsburgerschap veel gedaan wordt om de homo-emancipatie te bevorderen. Daarbij worden verschillende doelgroepen in de stad betrokken..


* (11-12) Het college heeft het evaluatierapport over de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) vastgesteld. De evaluatie is uitgevoerd door een onafhankelijke commissie in opdracht van de dienst Kunst en Cultuur (dKC) van de gemeente Rotterdam. De commissie adviseert de RRKC een lange termijnvisie te ontwikkelen met een duidelijke prioriteitstelling. De commissie pleit ervoor dat de RRKC en de dKC organisatorisch en politiek de ruimte krijgen om deze prioriteiten ten uitvoer te brengen. De directeur van de dKC moet de conclusies en aanbevelingen vertalen naar een concreet plan.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie


* (11-12) Het college heeft besloten de projecten Intranet Concern Rotterdam (ICR) en City Portal Rotterdam (CPR) aan te melden voor de monitor omvangrijke automatiseringsprojecten. Doelstelling van deze monitor is het beperken van de risico's in omvangrijke automatiseringsprojecten. ICR moet leiden tot 1 gemeenschappelijk intranet voor het hele concern Rotterdam. CPR wordt een nieuw digitaal stadsportaal voor de gemeente Rotterdam en de stedelijke partners op het gebied van wonen, werken en recreëren.

In hetzelfde kader van versterking van concernbrede voorzieningen past het

standaardiseren van alle human resources-werkprocessen. Het college heeft

besloten om een bedrag van ¤ 4.050.0000 beschikbaar te stellen voor het

doorontwikkelen van een concernbreed bedrijfsvoeringsysteem. Ook dit project

valt onder de monitor omvangrijke automatiseringsprojecten.


* (11-12) Het college heeft het Tarievenoverzicht Stadstoezicht 2008 gewijzigd in verband met de gelijkstelling van de tijden voor het betaald parkeren in de wijken Middelland, het Nieuwe Westen, Delfshaven en Lloydkwartier in de deelgemeente Delfshaven.


* (11-12) Het college heeft het onderzoeksprogramma van de Audit Services Rotterdam voor 2008 vastgesteld.


* 11-12) Het college heeft besloten een bezwaar op een ontslagbesluit ongegrond te verklaren en het ontslagbesluit te handhaven.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid


* (11-12) Het college heeft het activiteitenplan 'Rotterdam werkt en leert 2008' vastgesteld. Dat is bedoeld om het gemiddelde opleidingsniveau van Rotterdammers te verbeteren. Rotterdam gaat een subsidieaanvraag van 1,2 miljoen euro indienen bij de ministeries van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de realisatie van 1200 duale trajecten, 900 trajecten eerder verworven competenties en een informatiepunt werken en leren in de stad.


* (11-12) Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor de motie Zorgverlof voor bijstandsgerechtigden (PvdA, CDA, GL, SP en D66; 2006/654) af te doen.. In de motie wordt het college gevraagd om de wettelijke termijn van vier weken zorgverlof eens in de twee jaar uit te breiden met twee weken verlof zonder behoud van uitkering. Dit in verband met bezoek aan of zorg voor familie in het buitenland. Het college wil de motie zo uitvoeren dat in situaties waarin de aanwezigheid van de bijstandsgerechtigde in het buitenland dringend gewenst is, daarvoor toestemming wordt verleend. De klantmanager van SoZaWe neemt dat besluit op basis van een nog op te stellen gedragslijn van de dienst.

Schriftelijke vragen

(11 -12) Het college heeft de schriftelijke vragen beantwoord van:


* De heer L.C. Bruijn (PvdA) over onrust op de markt.


* De heren M.G.J. van Muijen en Z. Baran (PvdA) over het WK Skateboarden.