Ingezonden persbericht


Persbericht

Erfgoed Nederland

14 december 2007

De énige vrouwelijke stoker in Nederland: Erfgoedvrijwilliger van het Jaar

Marieke Nauta (25 jaar) heeft uit handen van de directeur van Erfgoed Nederland, de titel 'Erfgoedvrijwilliger van het Jaar 2007' in ontvangst genomen. Marieke Nauta is al jaren als vrijwillige stoker actief op de rijdende stoomlocomotieven van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Samen met 160.000 vrijwilligers in Nederland zet Marieke Nauta zich in voor het behoud en de presentatie van het erfgoed. De jonge politicologe is een voorbeeld voor de nieuwe generatie vrijwilligers.

Erfgoed Nederland besteedt jaarlijks aandacht aan vrijwilligers die op unieke wijze bijdragen aan het cultureel erfgoed. De nieuwe ambassadeur Marieke Nauta laat komend jaar voor Erfgoed Nederland haar licht schijnen over de belangrijke positie van het vrijwilligerswerk. In 2008 kunnen erfgoedinstellingen vrijwilligers nomineren voor de titel Erfgoedvrijwilliger 2008. De campagne hiervoor start in maart 2008. Het sectorinstituut wil met deze campagne aandacht vragen voor de maatschappelijke betekenis van de erfgoedvrijwilliger.

In het recente rapport Het Bereik van het Verleden van het Sociaal Cultureel Planbureau wordt de inzet van vrijwilligers nadrukkelijk genoemd. Deze inzet van vrijwilligers en actieve leden is van groot belang voor het creëren van draagvlak voor de instandhouding van cultureel erfgoed. 'Het is nu al zaak om na te denken over het werven en binden van nieuwe vrijwilligers en leden', aldus de onderzoekers van het rapport.

Zie voor meer informatie over het museum waar Marieke Nauta actief bij betrokken is: www.museumstoomtram.nl.

Erfgoed Nederland stimuleert cultureel vermogen
Erfgoed Nederland, het sectorinstituut voor het cultureel erfgoed, zet zich in voor de versterking van de maatschappelijke positie, het belang en de betekenis van het cultureel erfgoed als geheel en daarbinnen van de deelsectoren archeologie, archieven, monumenten en musea. Daartoe richt het instituut de activiteiten in binnen- en buitenland op professionele erfgoedinstellingen, particuliere organisaties, onderwijs, media en politiek en is het een belangrijke, deskundige gesprekspartner van het openbaar bestuur. Zie ook: www.erfgoednederland.nl.

Noot voor de redactie: communicatie@erfgoednederland.nl Meer informatie: (