Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

PMR Landschapspark Buytenland


14 december 2007 - kamerstuk

Kamerbrief over de ontwikkeling van Buytenland dat binnen het project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR). Op Midden-IJsselmonde zal een natuur- en recreatiegebied van 600 hectare worden ontwikkeld.

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen

D i rectie Regionale Zaken

Geachte Voorzitter,

Tijdens het AO PMR d.d. 22 november 2007 heeft de minister van Verkeer en Waterstaat toegezegd dat ik zal reageren op de brief (d.d. 19 november 2007) die de voorzitter van LTO-Noord, afdeling IJsselmonde aan u heeft gezonden over de realisering van het Landschapspark Buytenland.
De ontwikkeling van het landschapspark Buytenland maakt binnen het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR) deel uit van het deelproject '750 ha'. Op Midden- IJsselmonde zal een natuur- en recreatiegebied van 600 ha ontwikkeld worden. Zoals u bekend, is het kabinetsbeleid voor PMR vastgelegd in een planologische kernbeslissing (PKB) waarmee de Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd. In de brief van LTO wordt er ten onrechte van uitgegaan dat de Rijksprojecten Procedure voor dit project van kracht is. Het project wordt gerealiseerd met de gebruikelijke ruimtelijke instrumenten. De locatiekeuze voor IJsselmonde in de PKB is via een zorgvuldig proces conform geldende regelgeving tot stand gekomen. Het kabinet hecht groot belang aan een voortvarende uitvoering van de PKB en dus ook van het onderdeel landschapspark Buytenland. In het huidige stadium van de uitvoering is het vooral van belang dat de gewenste ontwikkeling ruimtelijk mogelijk wordt. Eerste vereiste is dat het vigerende bestemmingsplan wordt herzien. Dit is in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de gemeente Albrandswaard. Afgesproken is dat de provincie Zuid-Holland zorg zal dragen voor de uitvoering van Landschapspark Buytenland. Uiteraard zal er tijdens de uitvoering zorgvuldig rekening worden gehouden met de huidige boven- en ondergrondse inrichting van het gebied.

De ontwikkeling van een nieuw natuur- en recreatiegebied van 600 ha is, zeker voor de mensen die in het gebied wonen en werken, een ingrijpende gebeurtenis. Ik vind het begrijpelijk dat veel grondeigenaren zich verenigen in een vereniging voor agrarische belangen en dat LTO-Noord opkomt voor de gezamenlijke belangen van de betrokken agrariërs. Gebiedstransformatie is een ingewikkeld proces waarbij informatie-uitwisseling, communicatie en goede belangenafweging van groot belang zijn.

Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Regionale Zaken
Vestiging West
Herman Gorterstraat 55
Postadres: Postbus 19143
3501 DC Utrecht
Telefoon: 070 - 8883200
Fax: 070 - 8883250

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE

DRZw. 2007/4637 14 december 2007

PMR landschapspark Buytenland

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad


14 december 2007 DRZw. 2007/4637 2

Tegelijkertijd geef ik aan dat voortgang van de uitvoering van PMR absoluut noodzakelijk is. Voortgang is ook voor de mensen die nu wonen en werken op Midden-IJsselmonde van een groot belang omdat voortgang leidt tot duidelijkheid.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg