Politie Gelderland-Zuid


OVERVAL VOORKOMEN DOOR FELLE REACTIE


Culemborg, 14-12-'07 - Donderdagavond is een overval op een cafetaria aan de Schoolhof West voorkomen door het snelle optreden van het slachtoffer.


Rond 20.40 uur liep een overvaller het cafetaria binnen. Op dat moment waren geen klanten in de zaak en zat de eigenaar, een 45-jarige man uit Culemborg, alleen achter de toonbank. Hij bedreigde de man en eiste geld. Terwijl de verdachte probeerde achter de toonbank te komen, pakte de eigenaar een barkruk en riep dat de overvaller weg moest gaan. Deze felle reactie zorgde ervoor dat de overvaller ervandoor ging. Hij rende weg naar de Kaapstraat en sloeg daarna linksaf naar de Jan van Riebeeckstraat.


Signalement

Het signalement van de dader:

. Man van ongeveer 1.75 m.

. Leeftijd: ongeveer 20-25 jaar

. Normaal postuur

. Kleding: donkerbruine sjaal over het gezicht tot onder de ogen, zwarte muts of pet, donkerkleurige jas tot over de heupen.


Onderzoek

De politie heeft de omgeving nog afgezocht naar de man, maar hem niet meer gevonden. De politie is een onderzoek gestart. Ook wordt buurtonderzoek gehouden. De politie vraagt getuigen of mensen die andere informatie hebben, om zich te melden bij politieteam Culemborg via telefoonnummer 0900-8844.


ILLEGAAL VUURWERK IN BESLAG GENOMEN


Tiel, 14-12-'07 - Donderdagmiddag zagen agenten een man met een groot pakket vuurwerk in het centrum van Tiel lopen. Hij bracht het vuurwerk naar zijn woning. Agenten vroegen daarop bij de hulpofficier van justitie een machtiging tot binnentreden van de woning aan. Vervolgens gingen zij naar de woning van de Tielenaar. Daar troffen zij zo'n 20 kilo illegaal vuurwerk aan.


Het vuurwerk werd in beslag genomen en de verdachte, een 32-jarige man, werd aangehouden. De man verklaarde het vuurwerk in België te hebben gekocht en deed er afstand van. Na verhoor werd hij heengezonden.


HOOGBEJAARDE VROUW STOPT OPLICHTER


Nijmegen, 14-12-'07 - Een 94-jarige vrouw uit Nijmegen heeft donderdagmiddag gezorgd dat een oplichter kon worden aangehouden.


Rond 12.00 uur kwam bij haar woning een man aan de deur die vertelde dat hij van de post was. Zij vroeg hem om legitimatie waarop hij een oud papiertje liet zien. Omdat zij hem niet vertrouwde, liet de man vervolgens zijn portemonnee zien door de kleine opening van de deur. De vrouw reageerde alert: ze pakte de portemonnee uit zijn handen, sloot met kracht de deur en belde de politie. Agenten kwamen naar haar toe en namen de portemonnee in beslag. Er werd gezocht naar de man, maar hij werd niet meer in de omgeving gevonden.


De man, een 33-jarige inwoner van Hoogeveen, meldde zich echter enige tijd later aan het politiebureau aan de Stieltjesstraat om aangifte te doen van vermissing van zijn portemonnee. Hij werd daar direct aangehouden op verdenking van oplichting. De verdachte ontkent iets met de zaak te maken te hebben. Hij is in verzekering gesteld op het politiebureau. De politie onderzoekt echter of er verband is met andere meldingen en aangiften.


MAN MET GLAS GESLAGEN


Nijmegen, 14-12-'07 - Bij een café in de Molenstraat is in de nacht van donderdag op vrijdag een 23-jarige Nijmeegse aangehouden. Zij wordt ervan verdacht een andere bezoeker van het café met een glas in zijn gezicht te hebben geslagen.


De politie sprak een man aan die het café met een bebloed gezicht verliet. Hij vertelde dat hij wilde bemiddelen bij een ruzie tussen twee cafébezoekers. Toen hij tussen de twee mannen in stond, werd hij door een vrouw in zijn gezicht geslagen met een glas.


Het slachtoffer, een 19-jarige man uit Nijmegen, wilde aangifte doen van mishandeling en ging vervolgens naar het ziekenhuis. De mogelijke dader van de mishandeling zou nog in het café zijn. Zij werd kort daarna aangehouden. Ze is ingesloten op het politiebureau voor verhoor. Zij ontkent de man opzettelijk geslagen te hebben en verklaart dat het gaat om een ongeluk.


AANHOUDING NA OPVALLEND RIJGEDRAG


Nijmegen, 14-12-'07 - Donderdagavond werd de politie gebeld dat een automobilist met hoge snelheid en slingerend over de Waalbrug richting Nijmegen reed.


Politieagenten wachtten de bestuurder op bij de Oranjesingel en hielden hem staande op de Kronenburgersingel. Bij controle bleek dat de automobilist, een 30-jarige Nijmegenaar, geen geldig rijbewijs had. Zijn rijbewijs was al ingevorderd en elk voertuig dat hij bestuurde kon vervolgens in beslag worden genomen. Toen agenten dit aan de verdachte meedeelden, werd hij boos en weigerde mee te werken. Hij verzette zich dusdanig dat een politieagent met diensthond ter plaatse moest komen. De man werd daarop aangehouden voor wederspannigheid. Hij is ingesloten op politiebureau voor verhoor.


OORLOGSEXPLOSIEVEN OPGERUIMD


Groesbeek, 14-12-'07 - Woensdag 11 december werd de politie gebeld dat bij een afvalverzamelingsbedrijf aan de Ambachtsweg in Groesbeek een kist met munitie uit de oorlog was gevonden. Donderdag werd samen met de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) de munitie opgeruimd en onschadelijk gemaakt.


Woensdag werd de munitiekist op het terrein van het afvalverzamelingsbedrijf gevonden. Direct gingen agenten ernaar toe. In het zand bleek een kist met mortiergranaten te liggen. Eromheen lagen nog andere kleine granaten. De directe omgeving van de explosieven werd afgezet en de EOD werd gebeld.
Donderdag heeft de EOD de explosieven opgegraven. Op het terrein bleken verschillende schuttersputten uit de Tweede Wereldoorlog te liggen. In totaal werden 40 fosforgranaten, 3 handgranaten en 9 antitankgranaten opgeruimd. Op een aparte 'springplaats' werden de explosieven onschadelijk gemaakt.



---- --