De Doelen Concertgebouw


PERSBERICHT

Rotterdam, 21 november 2007

Tcheka: een Kaapverdisch singer-songwritertalent in de Doelen

Gevraagd naar actuele muziek die haar inspireert, antwoordde de populaire Kaapverdische zangeres Lura zonder nadenken: Tcheka. In deze jonge singer-songwriter komen twee doorgaans gescheiden hoedanigheden overtuigend samen: zijn composities zijn geraffineerd en vooruitstrevend, maar tegelijkertijd nooit zo avant-gardistisch dat de luisteraar afhaakt. Complex ritmisch gitaarspel klonk zelden zo soepel en aanstekelijk.

Als Tcheka zijn gitaar pakt en begint te zingen, gaat hij de luisteraar voor in het vreemde geluidslandschap dat hij zelf heeft bedacht. Terwijl hij refereert aan verschillende Kaapverdische genres (batuku, funanà, finason, tabanka, morna en coladera), is Tcheka's kunst ook een druk kruispunt van Caribische, Braziliaanse en Afrikaanse pop en traditionele vormen, folk, jazz, blues, rock, literatuur, antropologie en film. Nooit gewoon 'van (zijn geboorte-eiland) Santiago', nooit gewoon Kaapverdisch en nooit gewoon muziek. Of het nu gaat om een moment van humor, sensualiteit, mystiek of verdriet, de emotie in zijn stem is altijd 'true to form'.

Wat Tcheka laat horen is een nieuwe visie op wat het betekent om creools te zijn in de tijd van globalisering. Om een hybride product te zijn van de historische krachten van slavernij, kolonisatie en nationale onafhankelijkheid. Maar op hetzelfde moment ook diep geraakt te worden door post-moderne krachten; de groeiende onvermijdelijkheid van het reizen en transnationale ontmoetingen, de opkomst van nieuwe regimes van kennis, kunst en kapitalisme en de almaar groter wordende onafscheidelijkheid van technologie en de menselijke verbeeldingskracht.

Concertgebouw de Doelen, Rotterdam
Zaterdag 14 december 2007, Jurriaanse Zaal, 20.15 uur Tcheka

Kaarten à ¤ 19 / ¤ 17 (R'pas / 65+)5+) / ¤ 13 (cjp) zijn verkrijgbaar via www.dedoelen.nl of 010-2171717

Noot voor redacties,