Continuon


Stroomstoring Bommelerwaard en Tielerwaard voorbij

12/14/2007

Bommelerwaard, 14 december 2007, 21.30 uur. De stroomuitval in de Bommelerwaard en Tielerwaard is achter de rug. Op vrijdag 14 december om 19.00 uur kon Continuon Netbeheer de hoogspanningsverbinding over de Waal bij Hurwenen weer in gebruik nemen.

Woensdag 12 december om 19.05 uur begon de stroomuitval, toen een Apache-helikopter van Defensie tegen de lijnen vloog van de hoogspanningsverbinding tussen Tiel en Zaltbommel. De stroomuitval duurde 48 uur. Met het herstel van de verbinding is de stroomvoorziening van circa 50.000 huishoudens in de Bommeler- en Tielerwaard weer op gang gekomen.

Niet overal in het gebied ging op hetzelfde moment het licht weer aan. Om nieuwe stroomuitval te vermijden werd de energievoorziening geleidelijk opgebouwd. Tijdens het opschakelen kon in sommige delen van het gebied de stroom even wegvallen omdat daar de noodstroomvoorziening wordt overgezet op de standaard netvoeding.

De verbinding die tot stand is gebracht, is een noodvoorziening. Aan de zuidzijde van de Waal bij Hurwenen is gebruik gemaakt van twee kranen die fungeren als noodmast. Deze worden op korte termijn vervangen door stabiele noodmasten. Bij die werkzaamheden zullen de genie en Rijkswaterstaat opnieuw betrokken zijn. Zodra de noodmasten gereed zijn, kan worden gestart met definitief herstel van de beschadigde hoogspanningsmasten.

Continuon Netbeheer heeft waardering voor de rustige wijze waarop in het getroffen gebied is omgegaan met de langdurige stroomuitval. Ook was er goede samenwerking met overheden en hulpdiensten. De stroomuitval duurde twee etmalen als gevolg van moeilijke omstandigheden, waaronder forse schade aan twee masten, een hoge waterstand van de Waal en een flinke stroming.

Meer informatie

Continuon Netbeheer Mediarelaties, Carlo van der Borgt, woordvoerder. Telefoon: 026 844 21 52, e-mail: mediarelaties@continuon.nl.