CDA

Van Hijum: Participatie voorop

âMet de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zetten we nieuwe stappen in de omvorming van de verzorgingsstaat tot een participatiesamenlevingâ. Dat heeft CDA kamerlid Eddy van Hijum deze week betoogd tijdens de begrotingsbehandeling SZW.

Hij onderstreepte het belang dat het CDA hecht aan dat mensen zo veel mogelijk naar vermogen meedoen in de samenleving. âDat is goed voor de mensen zelf, maar ook goed voor de samenleving die schreeuwt om goed gemotiveerde en geschoolde arbeidskrachtenâ, zo zei Van Hijum. Hij zette tijdens het debat dan ook de drie hoofdopgaven voor de komende periode neer: het versterken van de weerbaarheid van werknemers op de arbeidsmarkt, meer mensen aan het werk krijgen en het ondersteunen van de combinatie van werk, zorg en onderwijs.

Van Hijum vroeg in dat kader aan de minister om te bevorderen dat werkgevers hun werknemers meer opleidingskansen bieden. Werkgevers zouden financieel moeten worden beloond wanneer zij door middel van opleidingen hun personeel weerbaarder maken. âWij pleiten er daarom voor om de uitvoering van de eerste fase van de WW over te dragen aan werkgevers, en daarbij WW-premiedifferentiatie toe te passenâ.

Vacatures
De CDAâer zette uiteen dat het onacceptabel is dat bedrijven in Nederland schreeuwen om personeel, terwijl het ook veel mensen niet lukt om aan de slag te komen. âEr zijn in Nederland 1,4 miljoen mensen afhankelijk van een uitkering, dat valt toch niet te rijmen met die vacatures? En ondertussen zijn er hier inmiddels 100.000 Polen aan het werk.â In dat kader heeft hij de regering ook verzocht om de openstelling van de grenzen voor Bulgaren en Roemenen nog op te schorten. âWe hebben op dit moment al moeite om de Polen een plek in Nederland te geven. Qua inburgering, maar ook op het gebied van woonruimte. Laten we die problemen nou eerst eens oplossen, voor we de grenzen helemaal openstellen.â

Tot slot gaf Van Hijum aan dat het hoog tijd wordt om de levensloopregeling uit de kinderschoenen te trekken, en er een regeling van te maken die burgers als aantrekkelijk ervaren. âOmdat het een regeling bij uitstek is, die ruimte biedt voor opvoeding, mantelzorg, vrijwilligerswerk. Ruimte creëren voor de combinatie van werk en zorgtaken, daar gaat het om.â

---