Bevolking Bangladesh moet zich aanpassen aan klimaatverandering

14/12/2007 17:46



Care Nederland



Dhaka, 14 december 2007 Een maand nadat cycloon Sidr Bangladesh trof, hebben nog steeds bijna 9 miljoen mensen dringend behoefte aan onderdak, schoon drinkwater en eten. Behoefte is er ook aan nieuwe bestaansmogelijkheden doordat rijstvelden en garnalenkwekerijen verwoest zijn. Volgens Sajedul Hasan, Emergency Response Coordinator van CARE Bangladesh, is het minstens net zo belangrijk dat de bevolking van Bangladesh zich leert aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering.

Het grootste deel van Bangladesh ligt nauwelijks een meter boven de zeespiegel en 20 procent zelfs op zeespiegelniveau. Met de stijging van de zeespiegel en de toename van de kracht van cyclonen is te verwachten, aldus de Wereldbank, dat 10 procent van Bangladesh onder water verdwijnt. Ook het smelten van de gletsjers op de Himalaya vormt een bedreiging. Nog geen drie maanden voor Sidr het zuiden van Bangladesh trof, werd het noorden van het land getroffen door de ergste overstromingen sinds tijden. Met in totaal bijna 11 miljoen getroffenen. Hasan: "De arme bevolking in de lager gelegen delen van het land hebben niet de middelen om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Internationale hulp is noodzakelijk."

Charles Ehrhart, CARE Climate Change Coordinator, die de UN Climate Change Conference op Bali bijwoonde, ondersteunt de mening van Hasan, maar heeft slecht nieuws: "Het is zeker dat het UN Framework Convention on Cilmate Change Adaption Fund er komt, maar de beschikbare fondsen zijn nauwelijks toereikend om de meest noodzakelijke maatregelen te nemen. Ook is onvoldoende zeker dat die maatregelen gericht zijn op de mensen die het meest kwetsbaar zijn." Het UNDP schat in dat vanaf 2015 jaarlijks $ 85 miljard nodig is om arme landen te helpen zich te beschermen tegen klimaatverandering.

In de afgelopen maand heeft CARE in Bangladesh ruim 400.000 mensen van noodhulp voorzien en zijn 29.000 mensen behandeld door de mobiele medische teams. In de komende weken wordt begonnen met wederopbouwprojecten voor in totaal 600.000 mensen. Daarbij worden waterbronnen schoongemaakt, voedselhulp verstrekt en wordt de bevolking tegen betaling ingezet bij de projectuitvoering.