Algemene Onderwijsbond

datum: 13 december 2007
De ingelaste Algemene Vergadering (AV) van de AOb heeft vandaag het Actieplan LeerKracht van onderwijsminister Plasterk unaniem afgewezen. Volgens de AV komt de minister niet tegemoet aan de vele goede voorstellen en adviezen van de commissie Rinnooy Kan. De actiebereidheid bleek erg hoog.

De kaderleden zijn wel van mening dat de ruimte die de minister zegt te bieden voor open en reëel met de AOb, aangegrepen moet worden. De minister zal in januari 2008 met het onderwijsveld praten over invulling van delen van zijn voorstellen. De eerste uitnodiging hiervoor is vandaag binnen gekomen.
Gerrit Stemerding, bestuurslid en actiecoördinator van de AOb laat over dit open en reëel overleg geen onduidelijkheid bestaan. âDe uitnodiging om te praten met de minister grijpen we aan. Maar dan een echt overleg en niet op basis van een dictaat. De minister weet dat sigaren uit dozen komen, dan weet hij ook dat wij geen afspraken maken op basis van voorwaardelijkheid.â

Het Manifest van de Algemene Onderwijsbond met daarin zeven punten voor een succesvol aanvalsplan is in de gesprekken met het ministerie van OCW het uitgangspunt.
âWe gaan in januari in het hele land bijeenkomsten organiseren om onze leden te informeren over de voortgang van de onderhandelingen met de minister. Daar horen ook gesprekken bij over eventuele acties. De stakingskas is geopend. Het huidige plan roept veel wrevel op bij onderwijspersoneel, dat is niet goed voor het draagvlak van de plannen. Er moet niet alleen over het onderwijspersoneel gepraat worden, maar vooral mét de werknemers in het onderwijs,â aldus Gerrit Stemerding.

Vele leden van de AOb geloven niet dat de leraar daadwerkelijk zal profiteren van de 1,1 miljard. De ingeboekte salarisverhogingen worden uitgesmeerd tot 2020 en de verkorting van de salarislijnen over twee kabinetsperioden. Een groot deel van de budgetten komen bovendien terecht op het bureaus van de schooldirecties, het is maar afwachten of personeel daar wat merkt. Het afschaffen van de bapo-regeling â een maatregel om de werkdruk van oudere docenten te verlichten- zet ook kwaad bloed, bij oudere én jongere werknemers. Een enquête onder 1600 leden van de AOb bracht eerder aan het licht dat de voorstellen van Plasterk niet kunnen rekenen op steun van het onderwijsveld.

gerelateerde artikelen
Gemengde gevoelens over voorstel Plasterk voor leraarsberoep 1,1 miljard voor de versterking leraarsberoep
Onderwijs Actieplan van Plasterk lijkt luchtkasteel Commentaar AOb op Actieplan Plasterk
AOb protesteert in Den Haag tegen plannen Plasterk Tweederde AOb-ledenpanel vindt actieplan âonacceptabelâ Demonstratie in Den Haag
Manifest