Radboud Universiteit Nijmegen


Max van der Stoel-Mensenrechtenprijs voor Hilde Reiding

Historica Hilde Reiding, onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, heeft de Van der Stoel-Mensenrechtenprijs ontvangen van de Universiteit Tlburg. Deze jaarlijkse prijs is bedoeld ter stimulering van de aandacht voor de rechten van de mens in wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.

Reiding promoveerde 16 maart dit jaar aan de Universiteit van Utrecht op onderzoek naar de rol van Nederland in de ontwikkeling van internationale mensenrechteninstrumenten. Sinds oktober 2006 is ze werkzaam bij het centrum voor Parlementiare Geschiedenis van de Radboud Universiteit.
In haar proefschrift constateerde Reiding dat de rol van Nederland als `gidsland' in onderhandelingen over internationale mensenrechtennormen en toezichtprocedures moet worden gerelativeerd. Volgens de onderzoekster was slechts in beperkte mate sprake van een consistente en eenduidige visie op de vraag hoe de internationale mensenrechtensystemen zich op lange termijn zouden moeten ontwikkelen.

Over Hilde Reiding

Hilde Reiding (1975) studeerde geschiedenis in Nijmegen, waar zij in 2000 cum laude afstudeerde. Voor haar eindscriptie ontving zij de Universitaire Scriptieprijs. Van december 1999 tot september 2000 was Hilde, eerst als stagiaire en later als junior beleidsmedewerker, werkzaam bij de afdeling Internationale Betrekkingen van de Bestuursdienst van de Gemeente Rotterdam. In september 2001 begon zij bij het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) van de Universiteit Utrecht aan haar proefschrift. Sinds 1 oktober 2006 is zij als onderzoeker en docent werkzaam bij het Centrum voor Parlementiare Geschiedenis van de Radboud Universiteit.

Max van der Stoel-Mensenrechtenprijs

De Universiteit van Tilburg kent sinds 1995 een `Mensenrechtenprijs' ter stimulering van de aandacht voor de rechten van de mens in wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Vanaf 2002 heet de prijs de Max van der Stoel-Mensenrechtenprijs. De prijs is beschikbaar voor wetenschappelijke activiteiten waarin mensenrechten centraal staan. De prijs is bedoeld als een aanmoedigingsprijs. Per jaar worden in twee categorieën prijzen uitgereikt: een prijs voor het beste proefschrift en een prijs voor de beste andere wetenschappelijke activiteit (bijvoorbeeld tijdschriftartikel of doctoraalscriptie). Het totale prijzengeld bedraagt EUR 5000.