Landelijke Studenten Vakbond


Geldverslindend onderzoek, waardeloze conclusies

Utrecht, 13 december 2007 -- De eindreportage van de commissie Ruim baan voor talent is geen objectief onderzoeksrapport, maar een rapport dat selectie en collegegelddifferentiatie verdedigt. Hiermee stuurt de commissie aan op het verkwisten van talent door selectie en collegegeldverhoging. Geen wegen voor talent dus, maar weg met talent!, aldus voorzitter Lisa Westerveld in de reactie van de LSVb op dit onderzoek. In de afgelopen jaren zijn miljoenen euros naar experimenten met collegegelddifferentiatie en selectie gegaan. De LSVb vraagt de politiek te stoppen met dergelijk geldverslindend onderzoek.

Maandag bracht de commissie Ruim Baan voor Talent haar eindrapport Wegen voor Talent uit. De commissie kreeg in 2003 van toenmalig staatssecretaris Nijs de opdracht om de invloed van collegegelddifferentiatie en selectie te onderzoeken. Met het onderzoek wilde de staatssecretaris de discussie over de toegankelijkheid van het Nederlandse onderwijs openen. De commissie beveelt aan dat instellingen zelf de vrijheid moeten hebben om voor of na de poort te selecteren. Ook geeft de commissie Ruim Baan voor Talent de aanbeveling om door te gaan met nieuwe experimenten met verhoging van collegegelden. Dit terwijl voor beide onderwerpen geldt dat deze conclusies niet in lijn zijn met de resultaten van het onderzoek. De reactie van de LSVb toont dit aan.

Vandaag vindt het tweede deel van de bespreking van de onderwijsbegroting plaats in de Tweede Kamer. De LSVb vraagt de politieke partijen de juiste keuzes te maken. LSVb voorzitter Lisa Westerveld. We zitten nu in een periode waar iedere euro bij elkaar moet worden geschraapt voor het onderwijs. We kunnen het ons niet veroorloven weer zoveel geld te besteden aan onzinnige experimenten.

Noot, niet ter publicatie:
Weg met talent!, de reactie van de Landelijke Studenten Vakbond op Wegen voor talent van de commissie Ruim Baan voor Talent is op te vragen bij het secretariaat van de LSVb via 030-2316464, of via deze link te downloaden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Lisa Westerveld, voorzitter LSVb: 06-34185400 of 030-2316464