CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fnieuws%2fnRuslandNotitie.jpg&tabid=1 57&mid=1006] 14 december 2007 - Persbericht - Discussienotitie over Rusland verschenen.

Commissie Buitenland pleit voor strategie van âgepaste samenwerkingâ met Rusland.

De Commissie Buitenland van het CDA pleit in een vandaag verschenen discussienotitie voor een strategie van âgepaste samenwerkingâ met Rusland. âNederland en de EU moeten gemeenschappelijk streven naar een vorm van samenwerking die gebaseerd kan zijn op gedeelde belangen, principes en afspraken. Realisme is vereist over de mogelijkheden tot samenwerking op deze basis. (â¦) De maatschappelijke en economische spelregels zijn immers fundamenteel verschillend.â Aldus de notitie.

Eerder, in 2003, verscheen een notitie van de Commissie Buitenland over de strategische relatie tussen Rusland en de Europese Unie. Nu, vier jaar later is de situatie in zowel Rusland als de EU grondig gewijzigd. Daardoor is de toon van toen toe aan een kritische kanttekening.

De vandaag verschenen notitie gaat in op de transitie in Rusland sinds de herverkiezing van Poetin in 2004, persvrijheid en grondrechten, de rol van NGOâs (non-gouvernementele organisaties), economische ontwikkelingen, Rusland en de internationale handel, veiligheidsvraagstukken, terrorisme, de Russische strijdkrachten, relatie met de NAVO en het vraagstuk van de invloedssferen.

Conclusies en aanbevelingen

De notitie sluit af met conclusies en aanbevelingen.

De belangrijkste daarvan zijn:

*Onder meer door groeiende energie-inkomsten en een politieke inzet van justitie en de politie- en veiligheidsdiensten is de economische en politieke macht in Rusland de afgelopen jaren sterk âverstatelijktâ. De macht van president Poetin en zijn benoemde regering )en de rol van beleidsbepalers met een veiligheidsachtergrond) is de laatste jaren ook sterk toegenomen.
* De economische ontwikkelingen in Rusland zijn positief en openen de mogelijkheden voor intensieve vervlechting van economische betrekkingen die ook een positieve weerslag op de politieke verhoudingen kunnen hebben

* Verdere maatschappelijk/culturele en economische samenwerking tussen Rusland en de ERU zal in de komende jaren de realiteit zijn.

Het CDA adviseert de Nederlandse regering en de EU om
* Russische bedrijven zijn in veel gevallen (indirecte) staatsbedrijven. Als Russische bedrijven actief willen zijn in Europa moeten Europese bedrijven dezelfde kansen krijgen in de Russische federatie. In de handelsregimes van EU en WTO moeten (indirecte) Russische staatsbedrijven dan ook als staatsbedrijven worden behandeld.

* De mensenrechten en democratische ontwikkelingen zijn sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niet verbeterd. Poetin heeft hier, ook met zijn groeiende machtspositie geen verandering in gebracht, integendeel. De EU moet hier voortdurend aandacht voor blijven vragen.
* De stabiliteit in Rusland en de omringende (ex-Sovjet) landen is gebaat bij een maximale inbedding in multilaterale instituties. (â¦) Nederland en de EU moeten daarom blijven streven naar een Russisch lidmaatschap van de WTO

De discussienotitie is opgesteld door een projectgroep, onder verantwoordelijkheid van de Commissie Buitenland. De projectgroep stond leiding van Piet Bukman die tevens voorzitter is van de Commissie Buitenland

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in Rusland zal het CDA aan de hand van deze notitie een of meer debatbijeenkomsten organiseren.