Hulpverleningsdienst Groningen


Jeugdgezondheidszorg voor 0- tot 19-jarigen gebundeld
Gepubliceerd: 14 december 2007, 16:09
De jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 19 jaar wordt vanaf 1 januari 2009 door één organisatie uitgevoerd. Hiertoe hebben de gemeentebestuurders in de provincie Groningen vandaag besloten. De uitvoering wordt ondergebracht bij de GGD Groningen.

De keuze om de jeugdgezondheidszorg onder te brengen bij de GGD is gemaakt vanwege het belang van een integrale benadering van de kinderen. Het gaat hierbij om de combinatie van het signaleren van risicos, het bevorderen van hun gezondheid, de openbare geestelijke gezondheidszorg en de activiteiten gericht op preventie. Hiermee kunnen de gemeenten hun wettelijke verantwoordelijkheid op dit terrein optimaal vormgeven. De gemeenten in Groningen zijn van mening dat er op deze manier ook efficiënter gewerkt kan worden en dat er daardoor meer zorg kan worden geboden aan risico-kinderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen in problematische opvoedingssituaties. De nauwere samenwerking tussen de medewerkers op het gebied van de jeugdgezondheidszorg biedt ook mogelijkheden voor het toepassen van nieuwe inzichten en werkwijzen.

De situatie waarbij de jeugdgezondheidszorg verdeeld is over twee organisaties, is historisch zo gegroeid. In de provincie Groningen wordt de jeugdgezondheidszorg voor 0- tot 4-jarigen op dit moment uitgevoerd door de Stichting JGZ Groningen, onderdeel van Thuiszorg Groningen.
Dit gebeurt op de Consultatiebureaus door artsen, verpleegkundigen en assistenten. De zorg voor 4- tot 19-jarigen is een taak van de GGD Groningen. Dit betreft onder meer het werk van artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten op scholen voor basis- en voortgezet onderwijs.