FNV Bondgenoten

Succes voor schoonmakers: NS steunt betere toekomst

Het resultaat van de schoonmakersactie van donderdag 13 december mag er wezen. Na een actie van schoonmakers op het Centraal Station in Utrecht heeft NS steun toegezegd voor betere arbeidsvoorwaarden en omstandigheden in de schoonmaak.

De schoonmakers reikten na hun actie de Gouden Drol-trofee voor goedkoopste schoonmaak aan NS uit. NS-dochter Nedtrain is de grootste opdrachtgever in de schoonmaak.
NS-directielid Blokland zegde na de prijsuitreiking van de Drol d'Or toe de steun van NS voor betere arbeidsvoorwaarden in de schoonmaak te zullen overbrengen aan de schoonmaakwerkgevers. Blokland heeft inmiddels telefonisch aan de onderhandelaars
van schoonmaakwerkgevers laten weten dat "er goede arbeidsvoorwaarden en omstandigheden moeten komen zodat er een betere toekomst komt voor de schoonmakers". Daarmee neemt, na Oxfam Novib en de Raad van State, nu ook de grootste opdrachtgever in de schoonmaak haar verantwoordelijkheid.

"Een fantastische steun in de rug", reageert vakbondsbestuurder Ron Meyer. "Als de grootste klant in de schoonmaak vindt dat er betere arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden moeten komen, wie zijn schoonmaakwerkgevers dan nog om zich achter diezelfde klant te verschuilen?"

In Nederland werken ongeveer 150.000 schoonmakers. Zij komen uit de hele wereld. Met de huidige voorwaarden en omstandigheden behoren zij tot de werkende armen van ons land. De schoonmakers voeren al enkele weken dagelijks actie in het kader van de campagne `Voor een betere toekomst'. Zowel schoonmaakwerkgevers als de grootste opdrachtgevers worden op hun verantwoordelijkheid gewezen. Honderden schoonmakers deden mee met acties bij ABN AMRO, ING, NS-Nedtrain, Schiphol en diverse ministeries. De schoonmakers willen onder andere 10 euro bruto per uur (nu 8,90 euro).

---