Gemeente Buren


Burgemeester en wethouders bezoeken Spijker Drukkerij

Nog van harte gefeliciteerd met het 25-jarig jubileum van uw bedrijf. Zo opende burgemeester Tammes het werkbezoek van het gemeentebestuur aan Spijker Drukkerij. Dank u wel. Wij zijn trots op ons bedrijf, aldus een glunderende directeur John Spijker.

Vader en zoon John Spijker zijn de grondleggers van het bedrijf. Broer René zit met zijn bedrijf Betuwe Promedia Creation naast het pand van zijn broer. We hebben geen bedrijfsmatige relatie. Wel een zakelijke binding. Die kruisbestuiving vormt een uitstekend concept, zo geeft René aan.

John Spijker: Mijn vader was drukker. Hij is helaas twee jaar geleden op 69-jarige leeftijd overleden. Het 25-jarig jubileum zou de kroon op zijn werk zijn geweest. Moeder is nog steeds actief in het bedrijf. De grafische industrie heeft moeilijke tijden doorgemaakt. Van de 50.000 mensen in onze branche zijn er nog maar 32.000 werkzaam. De belangrijkste oorzaken zijn automatisering, de recessie en de concurrentie uit het buitenland. Ons bedrijf maakt hoogwaardig werk. Dat varieert van reclamedrukwerk tot zakelijk drukwerk. Van vakbladen tot bijzondere boeken. Binnen twee tot drie dagen moeten we kunnen leveren. Er wordt binnen ons bedrijf 70 uur per week in twee ploegen gewerkt. Van 6.00 tot 21.30 uur. Dat moet ook wel met machines die een miljoenen investering vergen.

Wethouder Gerry van der Donk-van Andel: Wie op de parkeerplaats aan de Graafschapsstraat staat, beseft nauwelijks hoeveel mensen er werkzaam zijn achter de muren van de beide bedrijven.

John Spijker: Bij ons zijn 33 mensen in dienst. Die worden deels zelf opgeleid. Bijna allemaal komen ze uit deze omgeving. We werken al heel lang met hetzelfde team. Er is bijna geen verloop. Broer René vult aan: Bij ons werken 20 mensen. Wij zijn vooral gespecialiseerd in vormgeving en communicatieadvisering. We kennen ook een laag verloop. Wel is het zo, dat creatieve mensen soms de drang hebben om na enige tijd te wisselen. Ze zoeken dan een nieuwe uitdaging. Bij technische mensen ligt dat wat anders.

Wethouder Wim Wink vraagt of er een verzadiging in elektronische nieuwsbrieven waarneembaar is.

John Spijker: We merken dat daar inderdaad sprake van is. Mensen willen toch iets tastbaars.

Een e-mail is eenmalig. Ook het lezen van een scherm vinden mensen lastig. Ze willen toch een zekere band hebben, ik noem het wel een bewaarfunctie. Mensen hebben graag iets fysiek in de kast staan. Die fysieke sturing zal nog wel een tijdje zo blijven. Ik ben er ook van overtuigd, dat internet drukwerk niet echt zal verdringen.

Wethouder Hompe informeert naar de doelgroep van Betuwe Promedia Creation. René Spijker: Die bevindt zich in heel Nederland. Onze contacten lopen via de digitale snelweg. Voor ons bedrijf is vooral belangrijk hoe we onze doelgroepen bereiken. Dat beperkt zich niet tot Nederland. Vooral

Oost- Europa is voor ons een markt, waar groei te verwachten valt. De lijn wordt dus steeds internationaler.

Gemeentesecretaris Roland van der Starre wijst op het project vereenvoudiging van regelgeving.

John Spijker: We hebben bijna geen contact met de gemeente. Wel is er bijna jaarlijks een milieucontrole. Ons bedrijf heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Dat bekende menig keer een interne verbouwing. Iedere keer moeten er dan weer tekeningen worden gemaakt. Anderzijds, wij beseffen ook wel dat veel regels niet door de gemeente worden verzonnen. We hebben geen klachten over de gemeente. We weten de weg binnen de gemeente Buren aardig te vinden.

Vervolgens vond er een rondleiding door de beide bedrijven plaats. Eind januari/begin februari staat het volgende bedrijfsbezoek gepland.