Gemeente Purmerend

Fitheidtest voor ouderen Weidevenne

14 december 2007

Alle Purmerenders vanaf 55 tot en met 65 jaar in Weidevenne hebben onlangs van de gemeente een uitnodiging ontvangen om een fitheidtest te komen doen. Dit om vast te stellen of men met sportieve activiteiten kan en moet werken aan verbetering van de gezondheid. Op basis van de fitheidtest is er de gelegenheid deel te nemen aan een sportintroductieprogramma en aansluitend een vervolgprogramma. De test en de programma's zijn onderdeel van het GALM-project.

GALM staat voor Groninger Actief Leven Model. Het is een manier om ouderen op passende sportieve manier te laten werken aan verbetering van de gezondheid. De afdeling Sport en Recreatie van de gemeente wil met het GALM-project oudere Purmerenders die al langere tijd niet meer of nog nooit aan sportieve activiteiten hebben gedaan bereiken. Ruim
1.000 ouderen in Weidevenne zijn uitgenodigd zich tot en met volgende week aan te melden voor de test zaterdag 19 januari 2008. Of zij zich zouden moeten aanmelden kunnen zij zelf vaststellen op basis van de beantwoording van een vragenlijst. De test is in sportzaal De Kraal aan de Zambezilaan. Sportadviseurs geven op basis van de zaterdag 19 januari gemeten fitheid onmiddellijk een sportadvies voor het sportintroductieprogramma.

De afdeling Sport en Recreatie wil zeker weten dat alle uitgenodigde Purmerenders vanaf 55 tot en met 65 jaar de brief hebben ontvangen. Daarom gaan in de eerste week van januari enquêteurs langs bij de mensen die niet hebben gereageerd. Wie de leeftijd heeft van 55 tot en met 65 jaar en in Weidevenne woont en geen uitnodiging heeft ontvangen kan vragen om een uitnodiging met vragenlijst. Dat kan telefonisch van 08.30 uur tot 16.00 uur bij het Sportservicecentrum, (0299) 452 312 of per e-mail naar p.schilp@purmerend.nl.

Voor de fitheidtest en de programma's is een eigen bijdrage verplicht. De fitheidtest kost EUR 3,50, het sportintroductieprogramma van elf lessen EUR 38,50 en de dertig lessen van het vervolgprogramma EUR 105,00.

De gemeente heeft in de afgelopen jaren de ouderen in Wheermolen, De Gors, Centrum en Overwhere benaderd. Veel van de toenmalige deelnemers zijn nog steeds regelmatig sportief actief.