Provincie Limburg

Persberichten

Groen licht voor planvoorbereiding gebiedsontwikkeling Ooyen-Wanssum De Stuurgroep* heeft voor de Gebiedsontwikkeling Ooyen-Wanssum groen licht gegeven voor de start van de planvoorbereiding. Een haalbaarheidsonderzoek (2004) van Maaswerken van Rijkswaterstaat naar de reactivering van de Oude Maasarm bij Broekhuizevorst en een verkenning voor het gebied Ooyen-Wanssum gingen hieraan vooraf.

Met de verruimingsstrategie voor de reactivering en de integratie van de doelstellingen van het nieuwe Wanssum als uitgangspunt voor de gebiedsontwikkeling is een traject uitgezet. Dit maakt het mogelijk om in het voorjaar van 2009 ontwerpplanbesluiten vast te kunnen stellen en formele procedures te starten. In maart 2008 moet daarvoor een uitgewerkt plan van aanpak kunnen worden vastgesteld en zal ook een projectbureau voorbereid moeten zijn. Communicatie, onderling en naar de bewoners/gebruikers van het gebied, en de (deel) producten voor het gebiedsplan zullen een belangrijk onderwerp zijn. Naast de formele communicatie hecht de stuurgroep aan de informele communicatie in het gebied zoals die ook in de voorfases functioneerde.

Parallel aan dit traject wil de stuurgroep nauw betrokken zijn bij de ontwikkeling op landelijk niveau van een instrument dat in het buitenland gebiedsconcessie heet. Dit maakt het mogelijk dat besloten wordt de gebiedsontwikkeling met behulp van zon concessie te realiseren. Het materiaal uit de eerste fase van de planstudie zal dan gebruikt worden om een concessiekader vast te stellen. Vanaf dat punt zal er steeds intensiever met belanghebbenden in het gebied en andere marktpartijen samengewerkt kunnen gaan worden. Mogelijk kan daarvan al vanaf maart 2008 sprake zijn.

Gedeputeerde Driessen drukte het zo uit: voorlopig houden wij erg vast om een goede focus op het gebied te krijgen, daarna wordt het een kunst om los te laten en de markt de gelegenheid te bieden haar verantwoordelijkheid te nemen en inbreng te leveren. Ook ten aanzien van dat loslaten zal ik vasthoudend zijn.


* In de stuurgroep onder voorzitterschap van gedeputeerde Driessen zijn naast de provincie Oost-Limburg de gemeenten Horst aan de Maas, Meerlo-Wanssum en Venray, het waterschap Peel en Maasvallei en Rijkswaterstaat Dienst Limburg en Maaswerken vertegenwoordigd. De voorzitters van de gebiedscommissies nemen deel als adviseur.

14-12-2007 14:30